Buna göre, belirlenecek çevirmen şimdiye kadar olduğu gibi mahkemenin onay verdiği isimler arasından seçilecek. Ancak bu çevirmenin parasını sanık ödeyecek. CHP düzenlemeye şartlı destek verdi.
HÜKÜMET, TBMM Adalet Alt Komisyonu’nda yeniden ele alınan anadilde savunma tasarısında itirazlar dikkate alarak, yapılacak değişiklikler belirlendi. Buna Ak Parti içinde de itirazlara neden olan ve “Ya terör örgütü çevirmen belirler ve sanığa baskı yaparsa” kuşkusu yol açtı. Buna göre, belirlenecek çevirmen şimdiye kadar olduğu gibi mahkemenin onay verdiği isimler arasından olacak. Ancak bu çevirmenin parasını sanık ödeyecek. Halen Türkçe bilmeyenlere aynı uygulama yapılıyor. Tek fark, tercümanın parasını devlet ödüyor. Diğer düzenleme ise itiraz edilen ikinci noktada yapılıyor.  

CHP’DEN ŞARTLI DESTEK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında, dün “Anadilde Savunma” gündemiyle basına kapalı toplanan Meclis Grubu’nda tasarıya şartlı destek çıktı. Toplantıda, “AKP’nin anadilde savunma tasarısında, CHP’nin verdiği önergeler doğrultusunda bir değişiklik yapılmaması halinde ret oyu verilmesi” kararı alındı. 

SAVUNMA HAKKI

Kılıçdaroğlu, yapılan değerlendirmelerin sonunda, “Anadilde eğitime kesin olarak karşıyız. Böyle bir adım bizim programımızda bulunmuyor. Biz ‘anadilde savunma’ tartışmasına da ‘savunma’ hakkı olarak bakıyoruz. Bu kapsamda, anadilde savunmanın, kişinin beyanı esasına bağlı olarak yapılmasını evrensel hukuk kuralları açısından sakıncalı bulmuyoruz” dedi. 
Kılıçdaroğlu şu değerlendirmeyi yaptı: “Ancak kişinin beyanının doğruluğunun da onaylanması gerektiğini düşünüyoruz. Örneğin Türkiye’nin herhangi bir üniversitesinden mezun olduğu halde ‘Kendimi Türkçe iyi ifade edemiyorum’ yönünde bir beyanda bulunarak, bir başka dilde savunma yapmak istenmesini doğru bulmuyor, hakkın kötüye kullanımı olduğunu düşünüyoruz. AİHM kararları ve dünyanın önde gelen ülkelerinde ‘Anadilde savunma’ düzenlemelerine baktırdım. Yaklaşımımız dünyadaki örneklere paralel. Beyanın doğru bulunması halinde soruşturmanın ve yargılanmanın tüm aşamalarında istediği dilde savunma yapılabilir ve tercümanın parası devlet tarafından ödenir. Oysa AKP’nin tasarısı mevcut düzenlemenin bile gerisindedir.”

VAZGEÇİLEN MADDE

Tasarıda “hamilelere infaz ertelemesi” maddesinin, suistimal edilmesini önlemek için değişiklik planlanmıştı. Hamile kalan mahkûmun, doğum öncesi ve sonrası “ev formatında” düzenlenen başka bir yere aktarılması düşünüldü ancak  bu değişiklikten vazgeçildi. Öngörüldüğü gibi hamile kalan mahkûma doğum sonrasında izin verilecek.