Bu, TSK tarihinde üst düzey subayların bu şekilde mahkemeye yaptığı ilk başvuru oldu. Milliyet gazetesinden Özgür EKŞİ'nin haberine göre, Balyoz Davası sanıklarından Tümgeneraller Halil Helvacıoğlu ve Gürbüz Kaya ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu’nun 24 Ağustos tarihinde AYİM’e yaptığı başvurunun dilekçesinde “Gereksiz gerekçelerle terfilerine engel olunduğunu” iddiası yer aldı.

Atamaları vekaleten oldu

Atama tartışmaları gölgesinde toplanan YAŞ’ta Balyoz iddianamesinde adı geçen 11 komutan terfi ettirilmedi. Bu komutanlardan 3’ü ile ilgili özel görevlendirme gerçekleşti. Tümgeneral Kaya, korgeneral rütbesinde yürütülen Harita Genel Komutanlığı’na, Tümgeneral Helvacıoğlu korgeneral rütbesindeki Jandarma Değerlendirme ve Denetlenme Başkanlığı’na, Tuğamiral Gevramoğlu ise tümamiral seviyesindeki Deniz Kuvvetleri Personel Başkanlığı’na vekaleten atandı. YAŞ sonrasında haklarındaki yakalama kararı da kaldırılınca komutanların hukuki durumu tartışma konusu oldu. Bu kararın ardından 3 komutan ortak tutum belirleyerek aynı tarihte aynı gerekçeyle AYİM’e başvurdu.

Sicilleri terfiye uygun

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise komutanlar hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasının ardından yaptığı açıklamada, “Bu 3 komutanın sicili terfiye uygun. Ancak haklarında yakalama kararı olduğu için bizim bu ‘terfi eder’ kararını, kararnameye dönüştürüp, terfi işlemini tamamlamamız mümkün değildi. Bu nedenle yeni görevlerine vekâleten atanmaları mecburiyetti. Şimdi ise haklarındaki yakalama kararları kaldırıldı. Bu halde ne yapılması gerekir? YAŞ’ta bu generallerle ilgili ‘terfi eder’ tespiti yapıldığı için yeniden YAŞ’ı toplamaya gerek yok. Ne yapılması gerektiği konusunda hukukçulara inceleme yapmaları talimatını verdim. Şimdi Savunma Bakanlığı hukukçuları inceliyorlar. Çıkacak raporu değerlendireceğim” demişti.