TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı'na katıldı. Cemil Çiçek, yaptığı konuşmasında ağırlıklı olarak terör ve yeni anayasa çalışmalarına değindi. Türkiye'nin yenileşmeye ihtiyacı bulunduğunu, yenileşmenin merkezine de yeni anayasayı koymak gerektiğini söyledi. Her yasa ya da her anayasanın, her kurumun kurulduğu dönemin ihtiyaçlarını, felsefesini, düşüncesini yansıtacağını aktardı. Çiçek, "82 anayasası yapılırken, o günün şartları içinde yapılmış. 30 yılda 17 defa değişti, 18. değişiklik yolda. Bu bile, bu anayasanın neden değişmesi gerektiğini, her ihtiyaç duyduğunda bir anayasa değişikliği yaparak 82 model arabayla çağdaşlaşma yolculuğunu sürdüremeyeceğimizi gösteriyor. 82 anayasası bir tepki anayasası. Siyaset kurumunun faaliyet alanını büyük ölçüde daraltmış, bir kısım yetkileri vatandaşa hiçbir şekilde hesap vermeyen, makamlara insanlara teslim etmişizdir." diye konuştu. 

Anayasa konusunda iyi bir başlangıç yaptıklarını, Meclis'te eşit şartlarda bir uzlaşma komisyonu kurulduğunu anlattı: "Eğer bir aksaklık, başka bir sıkıntı olmazsa bu ayın sonuna kadar da temel hak ve özgürlüklerle ilgili konuda tartışılabilecek bir metni ümit ediyorum çıkarabiliriz. Türkiye, bu anayasa yapım sürecini öteleyemez, geciktiremez. Geciken her değişikliğin Türkiye'ye başta ekonomik ve siyasi olmak üzere birçok maliyetleri olacak. Bugün burada çağrıda bulunuyorum. Anayasa meselesini, ne kadar yürek yakıcı sorunlarımız olsa bile, ikinci, üçüncü bir mesele gibi göremeyiz, geriye atamayız. Çünkü bu tür sıkıntılar anayasa ile bağlantılıdır." 

DOKUNULMAZLIK TERÖRİSTLE KUCAKLAŞMANIN ZIRHI OLAMAZ 

Cemil Çiçek, BDP'li milletvekillerinin PKK'lı teröristlerle kucaklaştığı görüntülerin medyada yer almasının ardından başlayan 'dokunulmazlık' tartışmasına değindi. Milletvekillerinin sorunlu değil, sorumlu insanlar olması gerektiğini söyleyen Çiçek, "Dokunulmazlık demek sorumsuzluk demek değildir. Dokunulmazlık bu görevi layık-ı veçhile yerine getirmek ve baskılara karşı milletvekilinin görevini yapması için sağlanan bir statüdür. Kanunsuzluğun, kan döken insanlarla buluşmanın, kucaklaşmanın zırhı olamaz." dedi. Çiçek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarını yakından takip ettiğini hatırlattı. Şöyle konuştu: "Değil terörle içli dışlı olmak, terörü kınamamış olmayı bile sözleşmeye aykırı buluyorum. Terör mağdurlarıyla ilgili toplantıya katılmamış olmasını, üye vermemiş olmasını bile teröre destek olarak mütalaa ediyor. Bu şekli asgariden böyle anlaşılması lazım. Onun için bir kısım sorumsuzluklardan hepimizin kaçınması gerekiyor. İnsanların yüreği yanıyor, ona daha büyük acılar katmamız gerekiyor. Birlikte yaşayacaksak hırsımız aklımızın önüne değil, aklımızı hırslarımızın, ayağı yere basmayan taleplerimizin önüne almamız lazım. Siyaset akılla yapılacak bir iştir."(Zaman)