Radikal Gazetesin'nin haberine göre, Çalışma Bakanlığı’nın tarafsız arabulucu listesinde yer alan Prof. Dr. Fevzi Şahlanan’ın THY’ye iş hukuku konularında danışmanlık hizmeti verdiği ortaya çıktı. 
CHP ’li Umut Oran’ın soru önergesini yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Sözleşmesinde yapılan açık düzenlemeye göre toplu iş sözleşmesi görüşmelerine ve ihtilaflarına katılmamaktadır” dedi. Oran ise, “Şahlanan tarafsız değildir, ilkeler kişilerden daha önemlidir” dedi. 

‘Objektif yaklaşamaz’ 

Oran’ın soru önergesine yanıt veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma Bakanlığı’nın arabulucu listesinde yer alan Prof. Dr. Fevzi Şahlanan’ın iş mevzuatına ilişkin her türlü hukuki araştırma, inceleme ve danışmanlık konusunda THY’ye hizmet vermekte olduğunu açıkladı. 

15 Eylül 2003, 31 Aralık 2012 tarihli sözleşmeler bazında Şahlanan’a piyasa şartlarının oldukça altında bir ücret ödendiğini belirten Şimşek, “... Sözleşmesinde yer alan düzenleme gereğince (Şahlanan) toplu iş sözleşmesi görüşmelerine ve ihtilafların çözümü toplantılarına katılmamaktadır. Sayın Şahlanan’ın kendisinden hizmet alınmaya başlandığı 15 Eylül 2003 tarihinden itibaren THY ile Hava-İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi imzalanmasına ilişkin süreçlerde tarafsız arabuluculuk yaptığı, sözleşmesinde yapılan açık düzenleme gereği sendika ile yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerine ve ihtilaflarının çözümü toplantılarına dahi katılmadığı görülmüştür” dedi. 

CHP ’li Umut Oran ise, Maliye Bakanı’nın verdiği yanıtla ilgili olarak, “Şahlanan’ın hem kurumdan ücret alarak çalıştığını hem de toplu iş sözleşmesi yapılırken arabuluculuk yaptığını doğrulamışlar. Bu kişisel mesele değil. Hiçbir insan ücret aldığı yere objektif yaklaşamaz. Şahlanan, değerli bir insan olabilir ancak ilkeler herkesten değerlidir” diye konuştu. 

Bu pilotlar nereye gidiyor 

CHP ’li Umut Oran’ın soru önergesine verilen yanıtta, yıllar itibariyle THY’de işe alınan ve işten ayrılan personel verileri de yer aldı. Buna göre, son yıllarda işten ayrılan personel sayısında ciddi bir artış var. 2006’da 2 bin 583 personel işe alınırken, 1002 kişi de işten ayrılmış. 2007’de ise 1400 kişi işe alınırken, 1271 kişi işten ayrılmış. 2009’da 2 bin 561 kişi işe alınırken, işten ayrılan personel sayısı 1331 olmuş. 2010’da 3 bin 108 olan işe alınan personelin yanı sıra, 1652 kişi de işten ayrılmış. 2011’de ise 2 bin 775 kişi işe alınmış, 1244 kişi işten ayrılmış. CHP ’li Oran, özellikle son dönemde ayrılanlar içinde pilotların ağırlığına dikkat çekerek “Madem THY’de her şey bu kadar yolunda ve yönetimin iddia ettiği gibi maaşlar dünya ortalamasının üzerinde ise son iki yılda yaşanan bu pilot katliamının açıklaması nedir?” diye sordu.

Çalışma Bakanlığı'nın 'tarafsız arabulucu' listesindeki Prof. Fevzi Şahlanan'ın THY'de iş hukuku danışmanı olduğu ortaya çıktı.(Radikal)