Bakan Hayati Yazıcı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOMM) ile Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) tarafından düzenlenen, Şirketlere Yönelik Yeni TTK Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı'na katıldı. Yürürlükteki kanunun 55 yıllık olduğunu hatırlatan Hayati Yazıcı, "Türkiye'nin ticareti, 55 model bir araçla yürüyor. Yenin kanun üzerindeki çalışmalar 11 yıldır sürüyor, 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek. Kimse ertelenir beklentisine girmesin. Hazırlığınızı yapın." uyarısında bulundu. 

İşadamları ve muhasebecilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda Yazıcı, kanunu iş dünyasının güvenli seyri için otoyola benzetti. Kanunla birlikte oluşturulan şeffaf ortamın, kayıtlı çalışan mükellefe rekabet üstünlüğü sağlayacağını vurgulayan Hayati Yazıcı, "Eleştiri noktalarına bakacağız. Ekonomik suça ekonomik ceza, beylik bir söz. Kayıtta sahtecilik yapmışsa bunun bedeli ekonomik de olsa hapis gerektirir." dedi. 

Yazıcı, kanunun eleştirilen başka bir yönünün de "şirket ortağının şirketten para alamaması" olduğuna dikkat çekerken salonda bulunanlar, "Niye almasın?" diye seslendi. "Niye alsın?" diye karşılık veren Yazıcı, "Şirketle ilgili seyahat giderlerini kasadan yapabiliyor ama oğlunun, kızının düğününü, tatilini özel kasasından yapsın. Geçmişte bankalar battı, faturasını hep birlikte ödedik. 40 milyar dolar deniyordu. Neden battı onlar? 'Benim bankam' dedi, oradan aldı, dayısına, halasına verdi. Böyle bankacılık olmaz." şeklinde konuştu. 

Şirketlere getirilen internet sitesi zorunluluğuna da dikkat çeken Bakan Yazıcı, dünyada elektronik ortamda 2011 yılında 680 milyar dolarlık ticaret yapıldığını, 2015 tahmininin 1 trilyon 400 milyar dolar olduğunu kaydederek şöyle konuştu: "Türkiye'de 2011 yılında elektronik ortamda yapılan ticaret 23 milyar lira ama bu artacak. Teknolojiyi kullanarak işlem yapacaksınız." 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise yeni kanunu devrim niteliğinde olarak değerlendirerek, düzeltilmesi gereken noktaların bulunduğunu kaydetti: "Bu kıyafet üstümüze oldu ama kol boyu uzun, bir de düğme ilikle karşı karşıya gelmiyor. Bunları deyince, 'TOBB bunun karşısında' deniyor." dedi. Hisarcıklıoğlu, geçen yıl İstanbul ve Ankara'da yaptıkları tanıtım toplantısına fazla katılım olmadığına dikkat çekerek, "Hapsi duydunuz, geldiniz buraya, yoksa gelecek haliniz yoktu. İlgi muhteşem. Allah, bunu yazanlardan razı olsun. Bizim dikkatimiz ancak böyle kendine geldi, uykudan uyandık." açıklamasında bulundu. 

TTK'nin devrim niteliği taşıdığını anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "1950 modelle 2012 model araba yarışmaz. Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefi var. Türk özel sektörü, başarı hikayesi yazıyor. Dünyanın en hızlı büyüyen üç ekonomisinden biri. Rekabet endeksinde 65. olmamıza rağmen bunu yapıyoruz. Onun için de ticaret hayatının devrim niteliğinde yasalara ihtiyacı var diyorduk." 

Kanunun 1 Temmuz'da yürürlüğe gireceğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kanuna yönelik düzeltme yapılabileceği noktasında açıklaması olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Makul, aklı başında değişikliklerin yapılması noktasında bir fırsatımız var. Söyleyeceğiniz bir şey, aksaklık, noksanlık varsa söyleyin. Türk ticaret hayatının anayasası tümden değişiyor. Sabah işyerini açmaktan akşam kapatana kadar bildiğiniz tüm usûl ve esaslar değişiyor. Onun için dersimize hepimizin iyi çalışması lazım. Problem yok, telaşa kapılacak bir şey yok ama süre doluyor. İki ay dersek yatarız. Yarın süre bitiyormuş gibi bakmak lazım. Bunun daha Parlamento süreci var. Bizim götürdüğümüz her şey kabul edilecek diye bir şart yok. Bunun ikna süreci var, bir çalışma süresine ihtiyaç var." dedi. 

EBSO'DA MESLEK KOMİTELERİ TOPLANTISINA KATILDI 

Bakan Hayati Yazıcı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)'nda düzenlenen Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'na katıldı. İzmir'in, büyük imkanları bünyesinde barındırdığını ifade eden Hayati Yazıcı, EXPO 2020 adaylığının Türkiye'nin projesi olduğunu kaydetti. 

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ın, yeni teşvik paketiyle ilgili, "İzmir'e komşu Manisa OSB'de yatırımlar 3. bölge statüsünde değerlendiriliyor. Bu durum, İzmir'deki yatırımcıyı Manisa'ya yönlendiriyor." sözlerine karşılık Yazıcı, yapılacak düzenlemede komşu illerin dikkate alınacağını vurguladı. 



Cihan