İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin yeni akademik yılı açılışı Kültür Üniversitesi'nin Şirinevler'deki yerleşkesinde yapıldı. Akademik yıl açılış törenine Yargıtay Başkan Nazım Kaynak, Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer, Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahri Öztürk ile öğrenciler katıldı. Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak yeni akademik yılın ilk gününde ' Hukukun Üstünlüğü ve Hukuk Devleti İlkesi ' konulu bir ders de verdi.

Yeni dönemin ilk dersi yargıtay başkanı kaynak'tan

Açılışta Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, yeni akademik yılın ilk dersini verdi. Kaynak, kürsüye çıktığında " Kendimi yeni kaydolmuş bir öğrenci olarak gördüm sizleri böyle görünce. Büyük bir heyecan duydum. Böyle ders verme gibi bir yükümlülük benim omuzlarıma bindi. Sürçü lisan edersem hocalarım da beni affetsinler " dedi. Yargıtay Başkanı Kaynak, konuşmasında hukuk devleti, yargı bağımsızlığı konularından bahsetti. Kaynak, " İnsan haklarına dayalı hukuk sistemlerinde doğal hukuk pozitif hukukun temeli ilham kaynağı kabul edilir. Pozitif hukuku kontrol etmeye çalışır. Pozitif hukuk salt değişmez, hukuk ilkeleriyle denetlenir. Böylece özgürlük ve adalet sağlanmış olur " diye konuştu.
Kaynak, " Devletin tüm yetkilerini tek elde toplaması zamanla devletin devleşmesine neden olmuştur. Bunun yerine kural koyma yetkisinin bir organa, kuralları uygulama yetkisinin bir organa, kurallara uymamama konusunda denetleme yetkisinin bir organa verilmesi kuvvetler ayrılığı ilkesi olarak hukuk felsefesi tarihinde yerini almıştır. Yasama yürütme yargı günümüz modern demokrasisi bu ilkelere dayanmaktadır " diye konuştu.

"Adalet haklıya hakkını vermek; haksıza haddini bildirmektir"

Konuşmasında hukuk devlet kavramına da değinen Yargıtay Başkanı Kaynak, " Adalet hukukun en üst idealidir. Adalet haklıya hakkını vermek, haksıza haddini bildirmektedir. Ancak kimin neyi hakettiğini bilmek için de, sağlam bir temel olmalıdır. Bu temel ise, insanlık değerleridir. Devletin amacı insan olduğuna göre, bu amacı hukuk ve adalet aracılığıyla gerçekleştirilecektir. Adalet devletin temel dayanağıdır. 'Adalet devletin temelidir ' sözünü biz Atatürk' e mal ediyoruz Atatürk'ün söylediği gibi adalet devletin temelidir " dedi. Devlet ile hukuku birbirinden ayırmanın mümkün olmadığına dikkat çeken Kaynak, " Her devlet hukuk devleti değildir. Hukuk devleti hukuku olan devlet değil evrensel hukuk kurallarına uyan devlet anlamına gelir. Hukuk kurallarına bağlı olmak hukuk devletinin olmazsa olmaz koşullarındandır. Sadece hukuka bağlı olması devleti hukuk devleti yapmaz. Hukuk devleti insana saygılı devlettir. Bireyi yok sayan ya da bireyleri başka tür bir canlı gibi sayısal eşiltiğe tabii gören yaklaşımlara dayanan devlet hukuk devleti kabul edilemez " ifadesini kullandı.

Yargıtay Başkanı'ndan yargı bağımsızlığı vurgusu

Yargıtay Başkanı Kaynak, konuşmasında yargı bağımsızlığı konusuna da yer verdi. Kaynak, " Devletin uyması gereken kurallara uymamasının yaptırımı olması hukuk devletinin gereğidir. Bu denetimin ve yaptırımın gerçek ve uygulanabilir olması için, gerektiğinde devleti de yargılayacak düzeyde bağımsız bir yargı sisteminin bulunması hukuk devletinin bir başka olmazsa olmazıdır. Yargısı bağımsız olmayan bir ülke hukuk devleti olarak kabul edilemez. Yargı bağımsızlığı ve yargıç güvenliği anayasamızda ve yasalarda özenle korunmaya çalışılmıştır. Şunu açıkça ifade edebilirim ki ülkemizdeki yargı sistemi incelediğimiz birçok ülkeye göre daha bağımsızdır. Kişilerin bir haksızlığa uğradığında bu haksızlığa devlet bile yapmış olsa güveneceği bağımsız bir yargı o ülkedeki insanların güvence altında olduğunu gösterir. Yargı görevini yerine getirenler yargı bağımsızlığını sağlamak için ellerinden geleni yapmalıdırlar " şeklinde konuştu. Yargıtay Başkanı Kaynak, gençlere de tavsiyelerde bulunarak, " İlerisi için gençler size büyük görevler düşmektedir. Yargı bağımsızlığının sağlanması için, sadece hukukçuların değil, devletin tüm organlarının üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekir.Yargısı bağımsız olmayan bir ülkede insanların özgür olduğundan söz edilemez " dedi.

"Görülmekte olan davalarla ilgili bilgi veremeyiz"

Konuşmasının sonunda, hukuk devleti tartışmalarına da değinen Kaynak, " Günümüzde hala hukuk devletinin, tartışılmaya devam ediliyor olması devletin elindeki gücü yaygınlaştırma isteğidir. Ancak biraz empati yapmak gerekirse hangimiz demokrasisi gelişmemiş bir ülkeyi tercih ederiz. İnsanlar hangi davranışlarla karşılacağını bildiği yerde kendini güvende hisseder. Bir ülkede eğer devlet bir haksızlık yaparsa bunun da hukuk yoluyla giderileceğine inanç varsa o, hukuk devletidir. Bir devletin hukuk devleti sayılması için, öncelikli koşul gücünü aldığı otoritenin kaynağı olan o ülke insanlarının hak ve özgürlüklerini güvence altına almasıdır. İnsan hakkı esas alınmadıkça, hukuk devletine ulaşmak mümkün değildir " diye konuştu.

"Balyoz sanıkları adil yargılansın" açıklaması

Akademik yıl açılış töreninde bir konuşma yapan Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer ise, " Bu yıl da, Yargıtayımızın saygıdeğer başkanıyla birarada olmaktan, son derece mutluyuz. Bizi kırmadan gelip toplantımıza katıldığınız için değerli öğrenci arkadaşlarımızı şanslı olarak kabul ediyorum. Öğrencilerimiz ilk dersi birazdan dinleyecekler. Hukukun üstündeki en üstün isimden ders dinleyecekler. " dedi. Yargıtay Başkanı Kaynak, 15. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Şeref Akçay'ın Balyoz Davasında yargılanan emekli askerlerin tahliye taleplerinin 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmesi sonucu yaptığı açıklama da soruldu. Kaynak, Akçay'ın ' Sanıklar yargılansın ama adil yargılansın ' açıklamaları için " Görülmekte olan davalarla ilgili bir bilgi veremeyiz " yanıtını verdi. Kaynak daha sonra Kültür Üniversitesi'nden ayrıldı.


Cnn Türk