Tutuklu vekiller krizinde çözüm sağlanamadı.

Bir süre önce Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in başlattğı girişim sonunda, tutuklu vekilleri olan 3 muhalefet partisi CMK 100'de değişiklik önerisinde anlaşmış ve konu AK Parti’ye götürülmüştü.

İktidar partisi bu öneriyi, anayasal açıdan sakınca doğuracağı gerekçesiyle reddetti. 'Yargı kararının beklenmesi' vurgusu yapılan reddin gerekçeleri arasında, terör örgütü liderlerinin milletvekili olma olasılığı da gösterildi.

Muhalefetin çözüm için CMK değişikliği önerisi, AK Parti’nin hukukçu kurmayları tarafından incelenmiş ve anayasal açıdan 4 sakınca saptanmıştı.

10., 14., 83. ve 138. maddeler gözönüne alınarak, önerinin; anayasanın eşitlik, vatanın bölünmez bütünlüğüyle ilgili suçlarda herhangi bir istisna olamayacağı ve yasamanın devam eden davayla ilgili görüşme yapamayacağı ilkelerine aykırılık içerdiği şeklinde bir rapor hazırlanmıştı.

Bu rapor dün AK Parti’nin 5 saat süren MYK toplantısında görüşüldü ve kararı parti sözcüsü Hüseyin Çelik açıkladı: "Yargı kararının beklenmesi uygun olacaktır. Başka sakıncalar doğuracağı ortaya çıkmıştır."

Partide, 'muhalefetin önerisi kabul edilirse arzu edilmeyen kişiler yani terör örgütü lideleri de ileride milletvekili olma hakkı elde edebilir. Bunun vebaline girmeyelim' görüşünün hakim olduğu ve bu nedenle CMK değişikliğinin rededdildiği kaydedildi. 

Hüseyin Çelik'in açıklaması şöyle: 
''5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 100. maddesinde üç muhalif partinin önerdiği tarzda bir değişikliğin olması halinde, bunun çok farklı ve olumsuz hukuki sonuçlar doğurabileceği ve böyle bir düzenlemenin suistimale son derece müsait olabileceği sonucu çıkarılmıştır. Hal böyleyken şu anda bu maddede böyle bir değişiklik yapılmasına AK Parti olumlu bakmamaktadır. Mahkemelerin bu konuda kararını vermesini beklemenin çok daha doğru olacağı şeklinde bir sonuca varılmıştır.''


NTV