Tutukluluk sürelerinin kısaltılmasına yönelik tartışmaya Yargıtay ve Adalet Bakanlığı net tavır koydu. Yargıtay Başkan Nazım Kaynak, adli yıl açılışında, yargının yavaş işlemesi sorunu çözülmeden tutukluluk sürelerinin kısaltılmasının getireceği sakıncalara dikkat çekmişti. Adalet Bakanlığı'nın bu konuda yaptığı çalışma da endişelerin haklılığını ortaya koydu. CHP'nin Ergenekon ve Balyoz davalarından tutuklu milletvekillerini kurtarmak için verdiği teklifin yasalaşması halinde, 2 bin 427 zanlı serbest kalacaktı. Bu isimlerin başında Danıştay'ı basıp Mustafa Yücel Özbilgin'i öldüren Alparslan Arslan geliyor. Teklif, Ergenekon sanıkları, terör örgütü PKK'dan El Kaide'ye, Hizbullah'tan TİKKO'ya, DHKP-C'den İBDA-C'ye kadar çok sayıda silahlı örgüt yönetici ve üyesini cezaevinden çıkarıyor. Yargılaması 3 yılı geçen uyuşturucu kaçakçıları, gaspçıları, tecavüz ve cinsel taciz sanıklarını da kurtarıyor. Mardin'in Mazıdağı ilçesi Bilge köyünde 6'sı çocuk 17'si kadın 44 kişiyi öldüren 9 sanığın 2012'de salıverilmesini sağlıyor. Bu tabloya dikkat çeken Turgut Özal Üniversitesi Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Şafak, "Tutukluluk süreleri 2011'de yürürlüğe giren yasa ile kısalacağı kadar kısaldı zaten. Yasal değişiklik konusunda değil, uygulama konusunda adımlar atılmalıdır. Savcı sayısın artırılmalıdır. Yargılamanın hızlandırılması uygulamadaki hızlandırmalarla mümkün olur." diyor.

Teklifin Meclis'te yasalaşması halinde Danıştay saldırısını gerçekleştiren cinayetin tetikçisi Alparslan Arslan tahliye olacakların başında geliyor. Ayrıca aynı davada tutuklu bulunan İsmail Sağır, Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu da tahliye olacak. Yine tutukluluk süreleri 3 yılı geçen Ergenekon sanıklarından Veli Küçük, Sevgi Erenerol, Kemal Kerinçsiz, Fikri Karadağ, Muzaffer Tekin, Fikret Emek, Semih Tufan Gülaltay, Ümraniye bombalarının sahibi Oktay Yıldırım, Doğu Perinçek, Hasan Atilla Uğur, eski Özel Harekat Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin, Hasan Ataman Yıldırım, Levent Ersöz, Fatih Hilmioğlu, tutuklu milletvekilleri Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan tahliye olacaklar arasında bulunuyor.

Yine ırza geçme suçundan Mardin Cezaevi'nde tutuklu Ramazan G., Mardin'in Mazıdağı ilçesi Bilge köyünde 6'sı çocuk 17'si kadın 44 kişiyi öldüren 9 sanık ve örgütlü olarak birden fazla kişiyi öldürmek suçundan Maltepe Cezaevi'nde yatan Erdal Balkan da serbest kalacak.

CHP, Meclis'e sunduğu yasa teklifinde, ağır cezalık işlerde 5, örgütlü suçlarda 10 yıl olan tutukluluk süresinin kaldırılarak, ağır cezada en çok 3 yıl olmasını istemişti. CHP ayrıca tutukluyken milletvekili seçilenlerin tutukluluğuna son verilmesini teklif etmişti. Ancak istenmeyen durumları göz önüne alan Adalet Bakanlığı ve Yargıtay, tutukluluk sorununun çözümünün tutukluluk süresinin kısaltılmasından değil, yargının hızlandırılmasından geçtiğine dikkat çekiyor. Meclis'te Adalet Bakanlığı'nın bütçesi görüşülürken konuşan Bakan Ergin, CHP'nin teklifinin yasalaşması halinde içlerinde 'terör suçu işleyen, asker polis öldüren, çocuklara cinsel tacizde ve tecavüzde bulunanlar gibi toplumu irrite edici çok sayıda sanığın' tahliye olacağını vurguladı. Ergin, "Sadece tutukluluk süreleriyle oynayarak uzun tutukluluğu kaldırmaya yeltenirsek çok sayıda arzu etmediğimiz kişilerin tahliye olduğunu göreceğiz." uyarısında buludu. Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak da, adli yıl açılışında yargının yavaş işlemesi sorunu çözülmeden tutukluluk sürelerinin kısaltılmasının getireceği sakıncalara dikkat çekmişti.

------------------------

Tahliye listesinde bütün örgütler var

El Kaide: Kocaeli F Tipi Cezaevi'nde tutuklu Engin Vural, Hasan Dağ, Adem Çetinkaya ve Hamza Temiz.

Tikko: Kırıkkale F Tipi'nde tutuklu Mesut Çeki, Ankara F Tipi'nde tutuklu Yaşar İnce.

İbda-C: Kocaeli F Tipi'nde tutuklu Abdusselam Tutal, Burak Çileli ve Burhanettin Yalçın.

Hizbullah: Yargıtay, Hizbullah davası sanıklarını, tutukluluk süreleri 10 yılı aştığı için tahliye etmişti. Halen Kocaeli F Tipi'nde tutuklu bulunan Orhan Eren ve Cevat Işık CHP'nin teklifinden yararlanıyor.

KCK: (Tutuklu yargılanan BDP milletvekilleri) Kemal Aktaş, Selma Irmak, İbrahim Ayhan, Faysal Sarıyıldız, Gülseren Yıldırım.

PKK: Yusuf Uras, Cüneyt Yeşilyurt, Masum Baday, Mehmet Girgin, Lokman Gönül.

MLKP: Gülüzar Erman ve Hatice Duman.

------------------------

Çözüm yasal değişiklikte değil savcı sayısının artırılmasında


Prof. Dr. Ali Şafak (Turgut Özal Üniversitesi Ceza Hukuku Öğretim Üyesi): Tutukluluk süreleri 2011 yılında yürürlüğe giren yasa ile kısalacağı kadar kısaldı zaten. Kanun değişikliği tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Yasal değişiklik konusunda değil, uygulama konusunda adımlar atılmalıdır. Yargıtay'a açılan ek dairelerle birikmiş dosyalar eritildi. Soruşturma aşamasının kısaltılması için ise soruşturma savcılarının çoğaltılması gerekir. Avrupa ülkelerinde çok ciddi iddianamelerin hazırlanması bile ortalama 3 ay sürerken bizim savcımız iş yükünden adi bir vakayı bile 10 aydan önce bitiremiyor. Bunun çözümü kanun değişikliği değil, savcı sayısının artırılmasıdır. Bu da yavaş yavaş yapılıyor.

------------------------

Tutukluluk süresinin kısalması toplumsal infiale yol açar

Doç Dr. Caner Yenidünya (Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi): Var olan bir sorunu yeni sorun doğuracak değişikliklerle çözmemiz mümkün değildir. Tutukluluk sürelerinin kısalması toplumsal infiale yol açabilir. Sorunun çözümü uygulamadadır. Bu zamana kadar ek dairelerin açılması ve hakim savcı sayısının artırılmasıyla önemli gelişmeler yaşandı. Bu noktada geliştirilecek iki çözüm vardır. Birincisi CMK'daki uzlaşma yönteminin genişletilmesi, ikincisi ise hakimlerin tutuklamayı bir güvenlik tedbiri olarak görüp zorunlu durumlarda uygulayarak haksız tutuklamalardan kaçınmasıdır. Buna ek olarak, elektronik kelepçe gibi alternatif koruma tedbirleri uygulamaya konulabilir.