Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) Kurucu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, Cihan Haber Ajansı'na 15-16 Aralık tarihlerinde Ankara'da yapılacak 'Uluslararasılaşmada Yükseköğretimde Ulusal Değerler, Kavramlar, İnançlar ve Kültürler' adlı çalıştay ile ilgili bilgi verdi.
IUC'nin felsefesini 'uluslarasılaşırken, ulusal değer, kavram, kültür ve inançların da korunması' olarak açıklayan Azizoğlu, "Devletler tarafından sınırları çizilmiş ülkeler yerine; sınırları değerler, kavramlarla çizilmiş ülkelerden oluşan bir dünya amacımızdır." diye konuştu.

Yaklaşık üç ay önceBakanlar Kurulukararı ile kurulan konseyin, ilk çalıştayının 'Uluslararasılaşmada Yükseköğretimde Ulusal Değerler, Kavramlar, İnançlar ve Kültürler' olduğunu söyleyen Azizoğlu, şöyle devam etti: "Asya, Afrika ve Avrupa kıtasının üniversiteleri bu çalıştaya katılacak. 105 ülke, 400 rektör davetli. Bizim coğrafyamızda tarih boyunca akademisyen, felsefe, bilim adamları, tıpta çok önemli düşünürler yetiştirdik ve batı toplumlarına rehberlik yaptık. Fakat son yüz yıllarda inanılmaz bir düşüş…Kendimizi anlatamıyoruz. Çalıştayın amacı ulusal değerlerin kavramların, kültürlerin, inançların algılanması, benimsenmemsi ve akademik sistemlerimize monte edilmesidir."

Çalıştayda, ulusal kültürler, ulusal değerlerler, ulusal kavramlar, ulusal inançlar çerçevesinde 5 panel düzenleneceği bilgisini veren Azizoğlu, "Her panelde en az 50 rektör fikirlerini, düşüncelerini ifade edecek. İkinci gün, panel sonuçları katılımcı rektörler tarafından genel kurulda tartışılarak çalıştayın ana fikrini oluşturacağız." dedi.

Türkiye'nin özellikle son 10 yılda pek çok alanda tüm dünyada kabul gördüğüne dikkat çeken Azizoğlu, "Bu çerçevede Türkiye'nin akademik olarak da bu coğrafyaya önderlik yapmasını amaçlıyoruz. Bu kadar üniversitenin Uluslararası Üniversiteler Konseyi'nin çatısı altında toplanması, büyük katılımlarla rektörler düzeyinde kabul görmesi, bizim için büyük önem taşıyor." şeklinde konuştu.

Azizoğlu, çalıştayın açılışında KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile birlikte Türkiye'den bakan düzeyinde üst düzey katılımların olacağını sözlerine ekledi.





Cihan