Üstün yaptığı açıklamada, ana dilde savunmanın sanığın kendini en iyi şekilde ifade etmesini sağlamayı amaçladığını söyledi. "Bu hak, herhangi bir dil için değil, sanığın kendini en iyi şekilde ifade edebileceği tüm dilleri kapsıyor" diyen Üstün, "Ana dilde de olmayabilir. Almanya'ya göç etmiş milyonlarca vatandaşımız var ve bu insanlar Türkiye'de yargılandığında savunmasını Almanca yapabilir. Bu kişinin ana dili Türkçe ama savunma yapacağı dil Almanca olabilir" şeklinde konuştu. 

"Ülkemizin lehine bir düzenleme"
 

Üstün, ana dilde savunmanın hukukun üstünlüğü açısından önemli olduğunu kaydederek, yasanın savunma hakkının genişletilmesine yönelik bir adım olduğunu dile getirdi. 

Üstün, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Özgürlükleri genişleten bir adımdır ve bunun arkasında bir şey aramaya hiç gerek yok. Bu yüzden muhalefet partilerinin tavırlarını tasvip etmiyorum. 10 yıldır meclisteyim ve atılan her adımda muhalefet partileri, 'ülke bölünüyor' diye ayaklandı ama geldiğimiz noktada ülkemiz bölünmek yerine kalkındı, çok şükür. Bu, ülkemizin lehine bir düzenleme. Savunma hakkı kutsaldır, yapılan düzenlemeyle hukukun üstünlüğünü artırıyoruz. Bu şekilde adaletin en iyi şekilde yerine getirilmesini sağlanacak. Her açıdan güzel bir düzenleme."