Adapazarı'nda haziran ayında lise birinci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Ö.C.'ye cinsel istismarda bulundukları ileri sürülen ikisi polis müdürü 28'i lise öğrencisi 34 sanıklı davanın duruşması bugün Sakarya Adliyesi'nde gerçekleştirildi. Duruşma öncesi Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi üyeleri ile Sakarya ve Kocaeli Kadın Platformu üyeleri, duruşmanın görüleceği Sakarya Adliyesi'nin önünde ellerinde pankartlarla protesto gösterisi yaptı. Bu protesto gösterisi sırasında sanık lise öğrencilerinin aileleri 'Adliye önünde eylem yapılmasına nasıl izin veriliyor?' diyerek tepki gösterdi. Ancak ellerinde 'Tacize tacize hayır. Tecavüzcüler yargılansın' yazılı pankartlar bulunan kadınların tepkileri duruşma sonuna kadar sürdü. 
SANIK LİSELİLER DE GELDİ 

Sakarya 2'nci ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 09.30 'da başlayan duruşmaya davanın 1 numaralı sanığı olarak iddianamede adı geçen ve yurtdışında bulunan polis müdürü N.Ş.'nin arkadaşı polis müdürü E.T., ilk duruşmada tahliye olan 19 lise ögrencisi ile firarda iken haklarında yakalama kararı bulunan, 3'ü duruşmadan 20 gün önce, 1'i ise 1 gün önce teslim olan yaşları ve 15'den küçük 4 öğrenci olmak üzere toplam 32 sanık katıldı. Basına kapalı olarak yapılan ve mahkemece içeriğinin yayınlanmasıyla ilgili yayın yasağı da konulan duruşmada tutuksuz olarak yargılanan polis müdürü N.Ş.'ye yer temin ettiği öne sürülen polis müdürü N.T. suçlamaları kabul etmedi. Olay sonrasında Konya Emniyet Müdürlüğü emrine atanan N.Ş. "Benim olayla ilgili bilgim yok. Olayları sonradan öğrendim" dedi. Duruşmada ifade veren 4 tutuklu öğrenci de suçlamaları kabul etmeyerek Ö.C.nin iddialarını reddetti. Bu arada davaya müdahil olarak katılmak isteyen Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı'nın dilekçesi de geldi. Mahkeme heyeti bu talebi kabul etti. Davaya bundan sonra bakanlık müdahil olarak katılacak. 

GAZETECİLERE TEPKİ 

Bu arada dava nedeniyle Sakarya Adliyesi'ne çocuklarıyla birlikte gelen sanık liselilerin yakınları da gazetecilere tepki gösterdi. Özellikle anneler, sanık olarak yargılananların daha çocuk olduğunu söyleyerek "O kızın hayatı karardı diyorsanız, bizim çocuklarımızın hayatı da karardı. Dengeleri bozuldu" dediler. 

4 ÖĞRENCİYE DE TAHLİYE 

Mahkeme yaklaşık 3 saat süren duruşma sonrasında haklarında yakalama müzekkeresi bulunan ve 3'ü davaya 20 gün kala, 1'i ise 1 gün önce teslim olan 4 öğrencinin de tahliyesine karar verdi. Toplam 34 kişinin yargılandığı dava ile ilgili olarak şu anda yurtdışına kaçan polis mürürü N.Ş. ile bir öğrenci hakkında yakalama kararı bulunuyor. 

DAVANIN BAŞKA İLE ALINMASI 

Davayı izlemeye Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi üyeleri ile birlikte gelen avukat Murşit Deliduman, davanın başka ile alınması için başvuruda bulunacaklarını söyledi. Davanın Sakarya'da görülmesinin davanın seyri açısından sıkıntılı olduğunu söyleyen Deliduman, "Dava öncesinde basın mensuplarına yönelik sözlü tacizler oldu. Davada 2 polis müdürün de bulunması ve sanıkların hepsinin Sakarya'da olması nedeniyle davanın başka ile alınması için bakanlığa başvurada bulunacağız" dedi. 

Ö.C.'NİN AVUKATI: BANA YASAK GETİRDİLER 

Ö.C.nin avukatı Harika Güney mahkeme tarafından 2013 yılı 7 Mart gününe ertelenen duruşma sonrasında adliye çıkışında gazetecilere açıklama yaptı. Ö.C. ile, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün kendisini görüştürmediğini söyleyen Avukat Harika Güney, "Bir haftadır görüsemiyorum. Sosyal Hizmetler bir yasak getirmiş. Neden böyle bir uygulama yapılıyor anlamıyorum" dedi. Avukat Harika Güney davada sanık olarak yargılanan 28 çocuğun da rehabilitasyon edilmesi gerektiğini söyleyerek, "Bu çocuklar da mağdur. Bunlar da Ö.C. gibi bir merkezde rehabilitasyona alınmalıdır. Bunu mahkemeye teklif ettik" dedi.