UYAP’ın amacı hızlı, etkin, güvenilir, adil, verimli, şeffaf ve etik değerlere uygun bir yargılama mekanizması oluşturulması, doğru ve tutarlı bilginin mevzuatın tanıdığı yetkiler çerçevesinde, istenilen zamanda hızlı ve kolayca elde edilmesi ve paylaşımı, her türlü idari faaliyetlerin hızlı ve etkin bir şekilde yürütülebilmesidir.

Bu amaca ulaşılabilmesi için;

1. Adalet Bakanlığı teşkilatı, bağlı ve ilgili kuruluşları ile yargı birimlerinin donanım ve yazılım olarak iç otomasyonunun sağlanması,

2. UYAP gibi bilgi otomasyonu sistemlerini kurmuş kamu kurum ve kuruluşları ile dış birim entegrasyonunun sağlanması,

3. Vatandaşlara ve Avukatlara on-line yargı hizmeti sunulması

Planlanmıştır.

Bu kapsamda faaliyete geçirilen UYAP SMS Bilgi Sistemi vasıtasıyla;

Adli ve idari mahkemeler ile icra daireleri gibi birimlerce gerçekleştirilen işlemler onaylandıkları anda otomatik olarak ilgili kişilere SMS olarak gönderilmekte, bu suretle yargı işlem bilgileri taraflara zaman ve mekân sınırı olmadan en hızlı şekilde bildirilmesi, bilgilere her an her yerden ulaşılabilmesi sağlanmakta ve vatandaşların hak kaybına uğraması engellenmektedir.

Yargılama aşamasının tüm süreci şeffaf hale gelmekte, şeffaflık sayesinde otomatik denetim sağlanmakta ve yargılama aşamasındaki bir işlemden, aracısız olarak önce kendisinin haberi olması sağlanmaktadır.

Vatandaşlar ve Avukatların adliyelere giderek ilgili oldukları dosya ya da işlemler hakkında bilgi almak için harcadıkları zaman, emek ve masrafı ortadan kaldırarak, yargıya etkin erişim sağlanmakta, yargı birimlerinin ilgili iş için harcadığı iş gücü kaybını engellenmektedir.


UYAP SMS Bilgi Sistemine Nasıl Abone Olunur ?

1. Yargı Birimi Personeli Tarafından Yapılan Abonelikler:

UYAP SMS
Bilgi Sisteminden avukatlar ve vatandaşlarımızın faydalanabilmesini sağlamak üzere UYAP Dosya Taraf ve Tanık İşlemleri ekranlarına SMS ABONELİK fonksiyonu eklenmiştir. Bu kapsamda yargı birimlerinde işlemleri yapılan vatandaşlardan talep edenlerin, ilgili personel tarafından "UYAP SMS Bilgi Sistemi" abonelikleri yapılmaktadır.

Sisteme abone olunarak SMS Bilgi Sisteminden faydalanılabilmektedir. Bunun için Abonelik mesajı içerisinde yer alan TC kimlik numarası ile, mesaj gönderilen cep telefonunun ilgili operatörde kayıtlı olduğu kişinin TC Kimlik numarasının aynı olması zorunludur.

Taraf kayıt ekranlarından yapılan aboneliklerde işlem, kimliği tespit edilmiş tarafın beyanı ile huzurda yapıldığı için, abonelik yapılacak cep telefonunun kendi adına kayıtlı olması zorunlu değildir.


2. Vatandaşların veya Avukatların Cep Telefonları Üzerinden Kendilerince Yapılabilen Abonelikler:

Pakete abone olmak için: Açılacak bir SMS mesajının içeriğine TCKIMLIKNO ABONE yazılarak 4060’a gönderilir.

Örnek mesaj: 11111111111 ABONE

Eğer dosyadaki tüm taraflar ve tüm hareketlerden haberdar olmak isteniyorsa, abone olurken abone kodunun başına
TAM eklenir : TCKIMLIKNO TAMABONE yazılarak 4060’a gönderilir.

Cep telefonları üzerinden kendilerince yapılabilen aboneliklerde, abonelik yapılacak cep telefonunun kendi adına kayıtlı olması zorunludur.

Bu sistem AVEA, TURKCELL ve VODAFONE abonelerinin her üçü içinde aynı kapsamda çalışmaktadır.

Kamu hizmeti amacıyla hayata geçirilen hizmetin, sürekliliğini sağlayabilmek, sistem performansını lüzumsuz kullanımlarla düşürmemek için, UYAP tarafından kullanıcıya gönderilen bilgi SMS’leri 1 TL (vergiler dahil) olarak ücretlendirilmektedir.

Ayrıca Vatandaşlara ve Avukatlara gelen SMS bilgi içerik detaylarını, yargı birimlerine gitmelerine gerek kalmadan ulaşabilmeleri için UYAP Vatandaş ve Avukat Portalları kurulmuştur.

1. UYAP VATANDAŞ PORTAL BİLGİ SİSTEMİ

UYAP’ta vatandaşların yargıya daha hızlı erişmeleri, yargı hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmaları hedefiyle Vatandaş Bilgi Sistemi geliştirilmiştir. Vatandaşların internet üzerinden e-imzasız, e-imza ile ya da mobil imza ile UYAP Vatandaş Portalına bağlanarak tüm Türkiye genelindeki davalarını takip edebilmekte ve dava dosyalarını ayrıntılarıyla inceleyebilmektedirler.

e-imza ya da mobil imzası olmayan Vatandaşlar ise, UYAP Vatandaş Portalı üzerinden yargı birimi, il adı, adliye, mahkeme ve T.C.kimlik numarası bilgilerini girerek UYAP kapsamında adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyalarının belli başlı safahat bilgilerini (dava konusunu, değerini, taraflarının, aşamasını, duruşma günlerini, dosyanın Yargıtay’dan dönüp dönmediğini,… gibi) görebilmektedirler. Ancak bu sistemde kişisel veri güvenliği açısından evrak açılmamaktadır.

Ayrıntılı bilgiye https://vatandas.uyap.gov.tr adresinden erişebilirsiniz.

2. UYAP AVUKAT PORTAL BİLGİ SİSTEMİ

Avukatlar, Avukat Bilgi Sistemi ile internet üzerinden, yetkileri dâhilinde sistemdeki vekâleti bulunan dava dosyalarını (vekâleti bulunmayan dava dosyalarını da ilgili hâkiminden onay alarak) inceleyebilmekte, bu dosyalardan suret alabilmekte; elektronik imza ile sistemdeki dava dosyalarına evrak katabilmekte, yeni dava dosyası açabilmekte ve on-line harç ödeyebilmektedirler.

Ayrıntılı bilgiye https://avukat.uyap.gov.tr adresinden erişebilirsiniz.”



adalet.gov.tr