-Yeni anayasa dinlere, sosyal ve kültürel gruplara, etnik kimliklere, ideolojilere eşit mesafede olmalı. Türkiye toplumunun çok kültürlü, çok dilli, çok dinli bir toplum olduğu gerçeği benimsenmeli. 

- Vatandaşlık tanımını bir etnik kimlik çerçevede yapılmamalı. Devlet tipi din yaratılmamalı, tüm dinlerin özgürce örgütlenmesi sağlanmalı. 

-ANAYASADA vatandaşlık tanımlamasına hiç yer verilmeyebilir. Vatandaşlık tanımlanacaksa ‘TC topraklarında doğan ya da vatandaşlığa geçen veya anne, babası TC vatandaşı olan herkes TC vatandaşıdır” tanımı olabilir. 

-LOZAN Antlaşması ve diğer uluslararası anlaşmalarda kayda geçirilmiş olan hakların TC açısından çekincesiz yaşama geçirileceği vurgulanmalı. 

-Azınlıklara mensup vatandaşlara ayrıcalıklar, imtiyazlar değil eşit yurttaşlık hakları verilmelidir. 

-Demokratik toplum ve çoğulculuğun korunması için nefret suçları anayasada yasaklanmalı. 

-Devlet farklı inançlar karşısında eşit ve tarafsızlığını korumalı, inanç gruplarına din hizmetleri için ayıracağı kamu kaynaklarından eşit faydalanma hakkı tanımalıdır. 

-Azınlık mensuplarının örgütleyecekleri kurumlara tüzel kişilik verilmelidir. 

-Kamu okullarına devlet her türlü desteği nasıl veriyorsa kar amacı gütmeyen, kamu kurumu gibi çalışan azınlık okullarına da aynı hakkı vermelidir. Azınlıkların mensup olduğu cemaatleri kendi din adamını yetiştirme hakkı verilmelidir. 

-Farklı kültür gruplarının vakıflar dahil bünyesinde toplanan kolektif mülkiyet hakları güvence altına alınmalı, farklı kültürlerin tarihi miraslarının korunacağı açıkça belirtilmelidir. NEVİN BİLGİN