Hukukçular, kararın hükümetle yargı karşı karşıyaymış gibi bir izlenim verdiğine dikkat çekiyor. Vesayet arzulayan odaklara karşı dikkatli olunması gerektiğini aktarıyor. İşte görüşler: 

Prof. Dr. Vahit Bıçak: Savcılık teşkilatının amiri, başsavcıdır. Özel yetkili savcılarla ilgili olarak amir ise başsavcı vekilidir. Başsavcı veya başsavcı vekili savcılara dosya dağıtma yetkisine sahiptir. Ancak hiçbir kamu yetkisi hukuken geçerli olmayan bir gerekçe ile kullanılamaz. Böyle bir dosyanın el değiştirmesini uygun gören başsavcı vekilinin, hukuken geçerli gerekçelere sahip olması beklenir. Bu gerekçeler kamuoyu ile de paylaşılmalıdır. 

Emekli Başsavcı Reşat Petek: Şu andaki MİT soruşturması mahiyeti itibarıyla tam açıklığa kavuşmamış, ama adeta yürütme ve yargının karşılıklı güç gösterisine dönüşmüş durumda. En azından kamuoyuna böyle aksettiriliyor. Bu kavganın kazananı olmaz. Diğer taraftan; yasalar varken bu konuda hâkim ve savcıları suçlamak değil, tedbirleri yasal bağlamda almak hem iktidarın hem de yasama organının görevidir. Herkesin hesap verebilir olması hukuk devletinin olmazsa olmazı. Bu soruşturmayı yapan yargı ve siyasî iktidarı karşı gruplarda yer alıyor gibi gösteren bir tabloyla karşı karşıyayız. Buna en çok Ergenekon ve vesayet sürecinin devamını arzulayanlar bıyık altı gülüyor. Fırsat verilmemeli. 

Boğaziçi Avukatlar Derneği Başkanı Fikret Duran: Öncelikle savcı talepte bulunur, kararı mahkeme vermiştir. Tasarrufun ve kararın sahibi mahkemedir. İkinci olarak, başsavcı vekilinin görevden alma ya da özel yetkileri alma yetkisi vardır. Fakat Cumhurbaşkanı'nın ve Başbakan'ın beyanda bulunduğu bir dönemde dosyadan el çektirilmesi, yargıya müdahale edildiği kanaatini oluşturuyor. Üçüncü olarak da cumhuriyet savcılarının anayasal güvenceleri vardır. Özgürce soruşturmayı yapabileceklerine dair. Yani hükümetle çatışmamak için, hükümetin tepki göstermemesi için üçüncü ve ekstra bir kriter yargıya kazandırılmış oluyor. Cumhurbaşkanı ve başbakanın rızası dahilinde soruşturma ile sınırlandırılmış oluyor. Şu dönemde gerçekleşmesi yargıya müdahale havası veriyor.