Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, askerlik hizmeti yapmakta iken cinsel kimlik bozuklukları dolayısıyla, 2011 yılında 22 erbaş/er hakkında "D/17 F-4 İleri Derece Psikoseksüel Bozukluk" tanısı ile 53 erbaş/er hakkında ise "B/17 F-3 Psikoseksüel Bozukluk" tanısı ile "Askerliğe elverişli değildir" kararı verildiğini açıkladı.

 BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in soru önergesini yanıtlayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Zorunlu askerlik hizmetinin kaldırılması ve vicdani reddin yasal hak olması konusunda yapılan herhangi bir çalışma mevcut değildir" dedi. 

-CİNSEL KİMLİK BOZUKLUKLARI OLANLAR-
 
Cinsel yönelimlerinin farklı olması sebebiyle askerlik hizmetini yerine getiremeyeceğini beyan eden yükümlülerin sağlık muayenelerinin asker hastanelerinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Sağlık Yeteneği Yönetmeliği hükümlerine göre yapıldığını ifade eden Milli Savunma Bakanı, "Bu yükümlülerin muayeneleri sırasında kendi istek ve iradeleri ile beyan ettikleri bilgi/belge dışında fotoğraf veya video talep edilmemektedir. Askerlik hizmeti yapmak iken cinsel kimlik bozuklukları dolayısıyla, 2011 yılında 22 erbaş/er hakkında "D/17 F-4 İleri Derece Psikoseksüel Bozukluk' tanısı ile 53 erbaş/er hakkında ise "B/17 F-3 Psikoseksüel Bozukluk' tanısı ile "Askerliğe Elverişli Değildir' kararı verilmiştir" dedi.
 
-"TSK ASKER HASTANELERİNE SEVK EDİLİYOR"-
 
Rahatsızlığını beyan eden veya rahatsızlığı ilgili birlik/kurum amirlerince tespit edilen personelin uzman tabibin bulunduğu TSK asker hastanelerine sevk edildiğine işaret eden Milli Savunma Bakanı, "Uzman tabibin muayenesi sonucunda TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre haklarında kesin işlem yapılması öngörülen personel sağlık kuruluna karar teklifi ile sevk edilmekte ve buradaki değerlendirme ile karar alınmaktadır" dedi.
 Milli Savunma Bakanı, psikoseksüel bozukluk tanısı alan şahıslardan fotoğraf ve video görüntülerinin hiçbir surette istenmediğini de söyledi.
 Milli Savunma Bakanı, TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin tıp bilimindeki gelişmelere ve uygulamadan doğan ihtiyaçlara göre güncelleme çalışmalarının devam etmekte olduğunu da kaydetti.


Anka