AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Bakanlığın 2012 hedeflerinin başında ''yargıyı hızlandırma paketi''nin yanı sıra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM), ''hak ihlali'' olarak gördüğü ve Türkiye'yi cezalandırdığı konulara ilişkin yasal değişiklikler geliyor.

2012'de tutuklu ve hükümlüler mahkemelere online bağlanarak uzaktan ifade verebilecek.

Adalet Bakanlığı, gelecek yıl uygulamaya konulacak teknik, idari ve yasal düzenlemeler için kolları sıvadı. Yargılamaların hızlandırılmasını sağlayacak üçüncü paket mevzuat değişikliği TBMM'ye sevk edilerek yasal düzenlemeler ışığında alt mevzuat yenilenecek.

Böylece sık sık eleştiri konusu olan uzun tutukluluk sürelerinin asgariye düşürülmesi hedefleniyor. Ayrıca 2012'de Türk Ticaret Kanunu, Türk Borçlar Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu gibi köklü değişikliklerin uygulama süreci takip edilerek, gerekirse değişiklik yapılması öngörülmekte.

Yeni kurulan İnsan Hakları Daire Başkanlığı, AİHM nezdinde Türkiye aleyhine açılan davalardan oluşan sorunların aşılması için yasal düzenlemeler hazırlayacak. AİHM'de Türkiye aleyhine açılmış olan davalar yakından takip edilecek.




AA