Yargıçlar ve Savcılar Sendikası'nın (YARGI-SEN) kapatılması istemiyle açılan davada yarın karar verilmesi bekleniyor. Mahkeme YARGI-SEN'in sendikal faaliyetlerine devam edip etmeyeceği konusundaki kararını açıklayacak.
Ankara Valiliği, Ankara 15. İş Mahkemesi'ne dava açarak, hakim ve savcıların sendikalılaşmasını sağlayan "YARGI-SEN'in faaliyetlerinin durdurulması" için dava açtı. Davanın duruşmalarında sık sık YARGI-SEN'in kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Avrupa'da böyle bir davanın örneğinin bulunmadığına dikkat çekerek, özellikle Avrupa insan Hakları Sözleşmeleri ve Türkiye'nin de taraf olduğu ILO hükümlerine atıfta bulunuldu.
ANKA'ya konuşan Eminağaoğlu, "Evrensel hukuk uluslararası hukuk deniliyorsa davanın reddi yönünde kararı çıkması gerekiyor. Verilecek karar yargının özgürlükleri nasıl yorumladığını yansıtacak" değerlendirmesinde bulundu.

-SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNDEN TAM DESTEK-

Ankara Valiliği, Anayasa'nın sendika kurma hükümlerini düzenleyen 51'inci maddesini anımsatarak, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'na göre, yüksek yargı organlarının başkanlarının, üyelerinin, hâkimlerin ve savcıların sendika kuramayacakları ve üye olamayacaklarına savunuyor.
Davanın son duruşmasında Ankara 15. İş Mahkemesi Hakimi Ali Şahin yarın yapılacak duruşmada dosyanın bilirkişiye gönderilmesine gerek görülmediği taktirde nihai kararın verileceğini açıkladı.
Davaya başka Yargıçlar ve Savcılar Birliği, (YARSAV) Ankara Barosu gibi birçok sivil toplum kuruluşunun destek vermesi bekleniyor. Mahkemeden YARGI-SEN'in kapatılmasına yönelik bir karar çıkması durumunda sendika yöneticileri temyiz için karara itiraz edecekler.(ANKA)