Yargıtay'dan yapılan yazılı açıklamada, son dönemde Anayasal görevini yürütmekte olan Yargıtay'ın verdiği bazı kararlar ile özellikle CMK 102. Maddesinin uygulamaya girmesi ile yapılan tahliyeler üzerine bilgi eksikliğine dayalı olduğu sanılan "olumsuz" açıklamalar karşısında kamuoyunun bilgilendirilmesinde ve Anaya Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun Tasarısı ile ilgili Yargıtay'ca oluşturulan görüşün kamuoyunca paylaşılmasının zorunlu olduğunun görüldüğü ifade edildi. Açıklamada, temyiz incelemesinde öteden beri Yargıtay'ın bütün ceza daireleri zaman aşımı yakın ve tutuklu dosyaları öncelik verip ivedilikle görüşmekte olduğu belirtildi. Anılan hususlarda şimdiye değil, daireler arasında uygulama farklılığı olmadığı gibi ve Yargıtay 1. Başkanı dışında herhangi bir daire başkanının da farklı bir açıklamasının olmadığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"Son dönemdeki tahliyeler ile ilgili sorun olağanüstü artan iş yükü nedeniyle yargılama sürecinin çok uzamamasından ve CMK'nın 102. maddesinin uygulaması yürürlüğe girmesinden kaynaklanmış olup, uygulamaya geçilmeden önce konu çeşitli yönleriyle incelenmiş asgari süreyi aşan tutuklu işlerde yasal zorunluluk nedeniyle gereken karar verilmiştir. Yasal düzenlemelerde yorum farklılığına neden olacak hususların düzeltilmesi ve yargılanma sürecinin makul süreye indirilmesi için gereken tedbirlerin biran önce alınması gerektiği düşünülmektedir.
Olağanüstü zor koşullara rağmen iyi niyet ve özveriyle fedakarca çalışan Yargıtay çalışanlarının haksız ve dayanıksız bir takım ithamlarla karşı karşıya bırakılması ve bu şekilde kurumun manevi kişiliğinin zedelenmiş olması büyük üzüntü ile karşılanmaktadır.
AYM'nin kanun tasarısı ile ilgili olarak Yargıtay Başkanlar Kurulu toplanmış, Yargıtay Birinci Başkan Vekili Erdal Sanlı başkanlığında iki Yargıtay üyesinden oluşan 3 kişilik bir komisyonun Yargıtay görüşünü oluşturması kararlaştırılmış, söz konusu kanun tasarısı hakkındaki Yargıtay görüşü öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımız ile TBMM Başkanlığı ve Başbakanlık makamı başta olmak üzere ilgili diğer kurum ve kuruluşlara ulaştırılacaktır."

-"ANAYASA'YA AYKIRI"-

Öte yandan Yargıtay'ca AYM'nin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun Tasarısı ile ilgili görüşünde ise "Tarihe şer düşmek amacıyla söz konusu tasarıdaki düzenlemelerin hukuk devleti ilkesi ile Anayasaya aykırı olduğu hususundaki görüş bildirme zorunluluğu doğmuştur.
Özellikle bireysel başvuru konusundaki düzenleme tamamıyla Anayasa ile açıkça çelişmektedir" denildi.(ANKA)
(EÖ/ÖZK)