Yargıtay Başkanlığı'na seçilen Ali Alkan, Yargıtay Konferans Salonu'nda yapılması planlanan ilk basın toplantısını, Başkanvekilliği seçiminin ikinci tura kalması nedeniyle Yargıtay Ceza Genel kurul Salonu'nda yaptı. Alkan, konuşmasında kökleri Osmanlı İmparatorluğu dönemine dayanan Yargıtay'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından cumhuriyet ve demokrasinin en önemli teminatı haline geldiğini ifade etti. Yargıtay Başkanlığı görevinin büyük de bir sorumluluk getirdiğini sözlerine ekleyen Alkan, başkanlık için iki sınıf arkadaşıyla yarıştığını belirterek, diğer adaylarına da kuruma yakışır bir seçim yaşandığı için teşekkür etti.

Yargıtay'ın bütün sorunlarına sahip çıkarak, el birliğiyle çözümü konusunda elinden geleni yapmayı taahhüt eden Alkan, "Sorunları çözmeye talip seniz, sorunları önceden tespit etmiş olmanız gerekir. Sayın Kaynak'ın vedasında da vurgulandığı gibi sorunların farkındayız. Önceki başkanların başlattığı hizmetleri sürdürmeye, tamamlamaya ve geliştirmeye talibim" diye konuştu. Başkanlığı döneminde Yargıtay'ın ilke ve misyonuna sahip çıkacağını belirten Alkan, sorunların çözümü için etkin şekilde çalışacağını kaydederek, "Bu kapsamda kendisini yönetenlere göre vizyon, misyon, ilke, amaç, hedef ve strateji değiştiren değil; bu hususları kurumsal kimliğinin bir parçası haline getiren, hizmette kalite istikrar ve devamlılığı temel ilke edinmiş bir Yargıtay hedefliyoruz" dedi. Alkan, bunları sağlamak için 1 ve 3 yıllık planlar hazırlayacaklarını, daha önce hazırlanmış planları da devam ettireceklerini ifade etti.

Yargıtay Kanunu'nun değiştirilmesi için yapılan çalışmaları tamamlamanın da bu planlar içinde olduğunu kaydeden Alkan, iş yükün azaltılması çalışmalarının da hız kesilmeden sürdürüleceğini söyledi. Yargıtay üyelerinin yargının hızlandırılması için yaptığı çalışmaların üstün gayretlerle devam ettiğini belirten Alkan, "Bu çabanın toplumun tüm kesimlerince fark edilmesi için gerekli çalışma yağacağız. Yargıtay'ın halkımızın adil yargılanma beklentilerinin karşılaması için bahane üretmeden, olumsuzluklara aldırmadan çalışacağımı hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağıma huzurunuzda söz veriyorum. İnsan hakları ihlallerinin önlenmesi ve insana verilen değerin Yargıtay kararlarının ruhuna nakşedilmesi için elimden geleni yapacağım. Yargıtay'ın Cumhuriyetin ve demokrasinin teminatı olmaya devam edeceğini belirtirken cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ü saygı ve şükranla anıyorum" diye konuştu. Alkan, demokratik hukuk devletine ve hukukun üstünlüğüne olan inanç gereği sivil ve demokratik bir Anayasa için TBMM'ye her türlü desteği vereceklerini ifade etti.

-YENİ BAŞKANA ZOR SORULAR-

Toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Alkan, seçim sürecinde basına yansıyan "kimi adayların Başbakan Erdoğan tarafından, kimi adayların ise başka bir grubu temsilen yeni üyelerce desteklendiği" yönündeki haberleri de değerlendirdi. "Yargıtay'da kimse belli bir grubun düşüncenin inancın temsilcisi değildir. Yargıtay'daki tüm arkadaşlarımız hukukun ve hukukun üstünlüğünün temsilcisidir ve bu amaçla çalışmalarını sürdürürler. Bu şekildeki düşünceleri kınıyorum" diyen Alkan, blok oy iddialarıyla ilgili olarak da seçimlerin gizli oyla yapıldığını hatırlattı ve üyelerin kullandığı oyları bilmenin mümkün olmadığını ifade erek, "Bunların yakıştırma olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Alkan, bir basın mensubunun Yargıtay Başkanlık seçiminden önce görev yaptığı 13. Hukuk Dairesi'nin başkanlığına seçilmek için kaç oy aldığını sorması üzerine, "Performansım aynı şekilde devam ediyor. Geçen dönem de 200'den fazla oy aldım. Bu soru geçmiş dönem ile yeni dönemin kıyaslamasını yapılmasını doğru olmadığını, Yargıtay Genel Kurulu'nun teveccühünün şimdi de devam ettiğini gösteriyor" dedi.

Yargıtay üyelerinin özlük hakları konusunda taleplerinin de hatırlatılması üzerine Alkan, bu kararı yürütmenin vereceğini, kendi tasarruflarında olmayan bir konuda düşünce beyan etmenin doğru olmadığını söyledi



Anka