Avrupa Konseyince yürütülen Yüksek Yargı Kurumlarının Avrupa Standartları Bakımından Rollerinin Güçlendirilmesi Ortak Projesi kapsamında düzenlenen ''Yargıda Performans Değerlendirmesi'' konulu konferans HSYK Konferans Salonu'nda gerçekleşti.

Konferansın açılışında konuşan Hamsici, Kurul'un 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan halk oylamasının ardından demokratik meşruiyet ve geniş tabanlı temsil esasına göre yeniden yapılandırıldığını anımsatarak 6087 sayılı Kanun'la kendi bütçesi ve sekretaryası olan bağımsız bir hale kavuştuğunu söyledi.

HSYK'nın üye sayısının 22'ye çıkarılarak, genel kurul ve 3 daire şeklinde çalışmasının benimsendiğini, kararlarına karşı etkin itiraz yolunun açıldığını, meslekten çıkarma kararlarına karşı ise yargı yoluna başvurma imkanı getirildiğini anlatan Hamsici, Adalet Bakanı ve müsteşarının Kurul üzerindeki yetkilerinin azaltıldığını, Adalet Bakanlığına bağlı çalışan Teftiş Kurulu'nun HSYK'ya bağlandığını kaydetti.

Hamsici, HSYK yönetmeliğine ilişkin çalışmaların da sürdüğünü, yönetmeliğe son şeklinin verildiğini belirtti.

Kurul'un hesap verebilir ve şeffaf bir yönetim anlayışı içinde anayasa sorumluluğunu yerine getireceğini ifade eden Hamsici, ''Toplumda yargıya olan güven hiç arzu edilen bir noktada değildir. Bunda yargı sürecinin uzunluğu, adalete erişimin zorluğu ve ilgililerle temasın zorluğu önemli rol oynuyor'' diye konuştu.

Avrupa Konseyince yürütülen projelerin Türk yargı sistemini önemli katkılar sağlayacağına olan inancını dile getiren Hamsici, çalışmalardan olumlu sonuçlar alınacağını söyledi.


AA