“Sanıkların şifreli konuşmalarla tiyatro oynamadığını, rüşvet suçunu işlediğini” savunan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Ekmekçi, sanık eski Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan’a, “Adalet ve hukuk küçük sineklerin takılıp kaldığı, büyük sineklerin ise gelip geçtiği bir ağ asla olmamalıdır” diyerek, “rüşvet almaktan” 18 yıla kadar hapis istedi.

Acar’dan sinek tepkisi 

Erdoğan’ın avukatı Bülent Acar, “Müvekkilime karşı sinek yakıştırmasıyla ilgili olarak her türlü yasal hakkımız saklıdır. Tiyatronun yöneticisi kimlermiş acaba? Bu tür deyimlere yargılamalarda yer yoktur. Biz kamusal savunmamızda aynı konuma ve duruma düşmeyeceğiz” diye tepki gösterdi.

Kamera kayıtları

Ekmekçi, adalet müfettişinin soruşturma yapmasının sebebinin rüşvete iştirak edenlerden birinin hakim olması nedeniyle olduğunu ve müfettişe savcı yetkisi tanınması gerektiğini, bunu yasaklayan bir düzenleme bulunmadığını bildirdi. Ekmekçi, “Adalet Bakanlığı’nca olay bazında izin verilmiştir. Tüm kişileri kapsar. Ayrı ayrı izin alınmasına gerek yoktur. Adalet müfettişinin soruşturması hukuka aykırı değil. Polisler Hasan Erdoğan’ı teşhis etmişlerdir. Teknik takipteki kayıtların bozuk olması suçu yok etmez” dedi. Ekmekçi, TCK 252/1’e göre rüşvetten 4-12 yıl istedi. Ancak, “yargı mensubu” diye Erdoğan’a 5 yıl 4 aydan 18 yıla kadar artırmalı ceza talep etti. 

Yalçıntaş’a 4-12 yıl istedi

Ekmekçi, aralarında İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın da bulunduğu diğer sanıklar Okçu, Uysal, Balcı, Pehlivan, Dalkıran, Kopuz, Bedir, Akbaş’ın “rüşvet verme suçunu işlediklerinin sübûta erdiğini” söyledi. Bu sanıkların da ayrı ayrı TCK’nin 252/1 maddesi uyarınca 4 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istedi. Sanıklar, esas hakkındaki savunmalarını yapmak üzere süre istedi. Yüce Divan duruşmayı 13 Kasım Salı gününe bıraktı. Savcılık görüşü özetle şöyle:

Suç işleyen hesabını vermeli

“Suç işleyen her kim olursa olsun, Anayasamızın eşitlik ilkesi çerçevesinde hukuk kuralları içinde bağımsız mahkemelerde hesabını vermeli ve hak ettikleri cezaları da çekmelidir. Sanıkların telefon dinleme kayıtlarındaki şifreli konuşmalarda tiyatro oyunu oynamadıkları apaçık ortadadır.”

Ceyda Erem müdahil

YARGIDA rüşvet operasyonu, CNR Fuarcılık A.Ş., ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) iştiraki İstanbul Dünya Ticaret Merkezi A.Ş. (İDTM A.Ş.) arasında fuar salonlarının tahliyesine ilişkin davalarla ilgili başladı. Davaların karar aşamasında Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu’na ulaşan ihbar mektubunda yargıçlara rüşvet verildiği öne sürüldü. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.  Dünkü duruşmaya, müdahil katılan CNR Fuarcılık A.Ş. hakim ortağı Ceyda Zeliha Erem’in avukatı Haluk Pekşen, İDTM A.Ş. adına yargıçlara verilen rüşvetler nedeniyle alınan kararlarla Erem’in 1 milyon dolar zarara uğradığını öne sürdü.



Hürriyet