Yargıçlar ve Savcılar Birliği(YARSAV), Yargıçlar ve Savcılar Sendikası'nın (YARGI-SEN) mahkeme kararıyla kapatılmasını, "Vaat edilen Anayasa'nın ne kadar özgürlükçü olacağının işaretleri verilmiştir" ifadeleriyle değerlendirdi.

YARGI-SEN'in Ankara 15. İş Mahkemesi tarafından kapatılmasına tepki gösteren YARSAV, yaptığı yazılı açıklamada, sendikanın yargıç ve savcıların ilk sendikal örgütlenmesi olduğunu anımsatarak, siyasi iradenin, gerek Anayasa değişiklikleri gerekse Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) kararnameleriyle yargıyı hizaya sokma, kendi yargısını oluşturma çabalarının önünde en büyük engel olarak gördüğü örgütlenmiş yargıç ve savcıları tasfiye sürecine girdiğini savundu.
Yeni Anayasa hazırlıklarına atıfta bulunan YARSAV, "Sendikanın kapatılması kararı ile ülkemizde temel hak ve özgürlükler bir kez daha benzeri ancak despotik sistemlerde görülebilecek bir biçimde engellenmiş, vaat edilen Anayasa'nın ne kadar özgürlükçü olacağının da işaretleri verilmiştir" dedi.

-HÂKİM VE SAVCILARA GÖZDAĞI VERİLDİ-

YARGI-SEN Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun YARSAV'ın da kurucu başkanı olduğunun anımsatıldığı açıklamada, örgütlenme öncüsü olan yargıç ve savcıları cezalandırıldığını savunuldu. YARSAV'ın açıklamasında şu değerlendirmeler yer aldı:
"Tıpkı YARSAV'a kuruluş aşamasında yapıldığı gibi YARGI-SEN içinde kapatma davası açılarak Türkiye'nin aydın hâkim ve savcılarına gözdağı verilmiş, örgütlenme özgürlüğü engellenerek, hukukun özgür sesi kısılmak istenmiştir. Yargının, tüm dünyada olduğu gibi sendika kurma ve örgütlenme özgürlüğünün önünde karanlık bir set gibi duran siyasi irade bu çabalarıyla tarih önünde hukuk ve özgür aklın önünde mahkûm olacak ve tarihin akışında hukukun özgür ve aydınlık sesini kısamayacaktır."(ANKA)