YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, imzasız ihbar mektupları dayanak gösterilerek yargıç ve savcıların atandığını savunarak, "HSYK seçimlerinde YARSAV'a destek olduğu iddia edilen bazı hakimler tenzile uğratılarak kariyerleri üzerinde oyunlar oynanıyor. Görev yaptıkları yerler için öngörülen süreler tamamlanmadığı ve hiçbir zorunluluk bulunmadığı halde meslektaşlarımızın isteğine değil, Adalet Bakanlığında bürokratlık deneyimleri yüksek üyelerin isteğine göre atamaların yapıldığı anlaşılmaktadır" dedi.

Tarhan, YARSAV Yönetim Kurulu adına hazırlanan metni birlik binasında düzenlediği basın toplantısında okudu. Açıklamasında, HSYK tarafından yayımlanan İdari Yargı Kararnamesi ile Adli Yargı Kararnamesi anımsatan Tarhan, iktidarı "her fırsatta yargıyı yıpratmakla" suçladı.

-"SEL OLSA SORUMLU YARGIYI GÖSTERİRLER"-

İktidarın "bir sel felaketi olsa bunun da sorumlusu olarak yargıyı göstereceği"ni savunan Tarhan, "Kendilerince parlak bir fikir olan İstinaf Mahkemelerinin atamalarının yapılmamasını ise yetkinin kağıt üstünde de olsa HSYK'ya ait olduğunu unutup "kış ortasında tayin olmaz, mağduriyet doğurur diye yapmadık' masalı ile izah eden iktidar kışın ortasında bazı meslektaşlarımızı görev değişiklik istekleri olmadığı ve süreleri de dolmadığı halde başka bölgelere atayabilmişlerdir" dedi.
"Bakanlık mutfağında hazırlandığı" iddia ettiği kararnamelerde 142 ve 410 kişinin atanmasının HSYK tarafından kısa sürede sonuçlandırılmasının da "merak konusu" olduğunu kaydeden Tarhan, HSYK'nın yaptığı atamalarda, ilke kararlarına uyulmadığını ifade etti.

Tarhan, "Görev yaptıkları yerler için öngörülen süreler tamamlanmadığı ve hiçbir zorunluluk bulunmadığı halde meslektaşlarımızın isteğine değil, Adalet Bakanlığında bürokratlık deneyimleri yüksek üyelerin isteğine göre atamaların yapıldığı anlaşılmaktadır" diye konuştu.

-"HSYK İSTEK DIŞI ATAMALAR YAPIYOR"-

Geçtiğimiz Mart ayında tayin isteminde bulunan fakat talebi kabul görmeyen Beşiktaş Adliyesinde görevli yargıç Oktay Kuban'un, Kurul'un "haksız tasarrufuna maruz kaldığını ve istemediği bir yere atandığını" açıklayan Tarhan, Kuban verdiği kararların siyasi irade tarafından onay görmemesi nedeniyle cezalandırılmıştır" dedi.

Teftiş Kurulu'nun "isteğe aykırı atamalara zemin hazırlama organına dönüştüğünü" savunan Tarhan, imzasız ihbar mektupları dayanak gösterilerek yargıçların atandığınığı savundu.
HSYK'ca istek dışı atamalar yapılmakta olduğunu öne süren Tarhan şöyle devam etti:
"Meslektaşlarımız bir çeşit sürgüne gönderilmektedirler. Örneğin; görevinde henüz iki yılını doldurmuş İstanbul Vergi Mahkemesi Başkanı Yıldız İlter isteği dışında İstanbul Bölge İdare Mahkemesi üyeliğine atanmıştır. Nazilli Yargıcı Seval Akkaş, süresi dolmadan Erzurum'a atanmıştır. Pasaportu dahi olmadığını ifade eden Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kenan Seyran'ın lüks yurt dışı gezileri yaptığı yolundaki asılsız iddialara dayanılarak, ünvanı elinden alınmış, Zonguldak'a yargıç olarak atanmıştır. Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Kenan Atakan ile Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Ayhan Ünal'ın görev yerleri de benzer biçimde ve istekleri dışında değiştirilmiş, sırasıyla Şanlıurfa yargıçlığı ile Elazığ Cumhuriyet Savcılığına atanmışlardır. Aynı şekilde Adalet Bakanlığına karşı dava açtığı bilinen İstanbul Cumhuriyet Savcısı Fikret Ünalan ile çocuğu kronik şeker hastası olup, sürekli tedaviye muhtaç olan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Murat Yiğit talepleri olmaksızın Sivas ve Malatya Cumhuriyet Savcılıklarına gönderilmişlerdir. Sağlık nedenleri ile yakınlarının büyük merkezlerde tedavi zorunluluğu bulunanların bu mazeretleri göz ardı edilmiştir. 6,5 yıl İdare Mahkemesi Başkanlığı, 3,5 yıl Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığından sonra yargıç Çetin Aday'ın hangi saiklerle, hangi etik ve liyakat ilkelerine göre Bölge İdare Mahkemesi üyesi yapıldığı izah edilmelidir."

-"BİR TEMİZLİK HAREKATI"-

HSYK seçimlerinde YARSAV'a destek olduğu iddia edilen bazı hakimlerin "tenzile uğratılarak kariyerleri üzerinde oyunlar oynandığını" savunan Tarhan, "Bir temizlik harekatı başlatıldığı anlaşılmaktadır" dedi.

"Anayasa değişiklik sürecinde de HSYK'nın tüm kararlarına karşı neden yargı yolunun açılmadığının gizemi de böylece açığa çıkmıştır" diye konuşan Tarhan, kararnamelerde dikkat çeken bir diğer yönün ise "uzmanlık, kıdem, liyakat ve deneyimin hiç dikkate alınmaması" olduğunu gösterdi. Tarhan, "Bir yerde kapatılan mahkemeler yargıcı olmayan başka mahkemelerle birleştirilerek iş sayısını bir yargıcın altından kalkamayacağı sayılara ulaştırarak, mahkemenin çalışmasını olanaksız kılacak hale getirmek suretiyle adil yargılanma hakkı açıkça ihlal edilmekte, başka bir yerde ise kapatılan mahkemeler müstemir yetkili hakimi bulunan mahkemelerle birleştirilip iki yargıçlı mahkemeler oluşturulmakta, aynı nitelikteki mahkemelere yeni yargıç görevlendirilmektedir" diye konuştu.

-"YARSAV OLMASAYDI ŞU YARGIYI DA NE GÜZEL İDARE EDECEKTİK' DİYENLER"-

Tüm yargıç ve Cumhuriyet savcılarının her koşulda görevlerini sürdüreceklerini belirten Tarhan, şöyle devam etti:

"Bu ülkenin her şeyden çok adalete gereksinimi vardır. Bunu gerçekleştirecek olanlar da bellidir. Sorun, adaleti gerçekleştirenlerin karşılaştıkları adaletsizliklerle mücadele ruhunu güçlü tutmaları sorunudur. Çünkü adaletsizliklerle mücadele edemeyenler adalet de dağıtamazlar. Öte yandan yargıda çözmek istemeyip nemalandıkları her sorun ve çıkamadıkları her açmaz üzerine hukuk içindeki mücadelesine karşı YARSAV'a saldıran, geliştirdikleri "YARSAV ağzı' söylemi ile ağzından çıkanları kulağı duymayan, hukuk devletinin tanımından haberi olmayan kişilerin sözlerini de kale almadığımızı tüm enerjimizle işimize, yargının ve yargıcın sorunlarına odaklandığımızı bildiririz. Senelerdir yapa yapa bitiremedikleri yargı reformlarını Anayasa'yı dahi değiştirmelerine rağmen, hala YARSAV yüzünden yapamadıklarını söyleyen reformperver "tipler'e de naçizane, bu yıl da yargıya ayırdıkları yüzde 1.4 payı ve bununla neyi nasıl denkleştirecekleri konusunu hatırlatmak ister ve bu konuda uzun uzun düşünmelerini öneririz. "YARSAV olmasaydı şu yargıyı da ne güzel idare edecektik' diyenler bilmelidir ki, "YARSAV ağzı', uyguladıkları hukuksuzluklar karşısında hukuk içinde kalarak onları hep rahatsız edecektir."

-"HER DAİREYE BİR BOZDAĞ"-

Tarhan, açıklamalarının ardından gazetecilerin AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın "Yargıtay istese bir günde dosyaları bitirir" sözlerini hatırlatması üzerine, "Bozdağ'ın yetenekleri kadar sınırsız değil bizim yeteneklerimiz. Her Daireye bir Bozdağ lazım o halde. Birer hafta gelsin çalışsın o da yeter" dedi. (ANKA)
(EÖ/ÖMR)