YARSAV, HSYK'dan Deniz Feneri soruşturmasını yürütürken görevden el çektirilen savcılar hakkındaki yazıyı kaldırmasını istedi. Genelkurmay Başkanlığı'nın 27 Nisan bildirisini kaldırdığını anımsatan YARSAV Başkanı Murat Arslan, yazının HSYK'nın tarafsızlığına gölge düşürdüğünü belirtti. 


Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Murat Arslan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK), Almanya'daki Deniz Feneri e.V Davasıyla bağlantılı soruşturmayı yürütürken görevden el çektirilen Cumhuriyet savcıları Nadi Türkaslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz hakkında, Kurul'un internet adresinde bulunan yazının kaldırılması için başvurdu. Arslan, yaptığı yazılı açıklamada, "HSYK internet adresinde 19 Şubat 2012 tarihinde, Deniz Feneri Soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcılarını baştan suçlu ilan eden bir basın açıklaması yayımlanmıştı. Yargıtay 11. Ceza Dairesi tarafından yapılan yargılama sonucunda her üç Cumhuriyet savcısı meslektaşımız hakkında beraat kararı verilmiştir" dedi. 27 Nisan Bildirisini Genelkurmay Başkanlığı'nın internet adresinden kaldırdığını anımsatan Arslan, yargı bağımsızlığı yönünden kara bir leke niteliği taşıyan ve "HSYK'nın hem tutarlılığına hem de tarafsızlığına ağır gölge düşüren" yazının da kaldırılması gerektiğine dikkat çekti. Arslan, HSYK'ya başvurusunda şöyle dedi: 
"Bugüne kadar hiçbir hakim ve savcı şikayetinde, bu kadar hızlı davranıp açıklama yapmayan HSYK Başkanı sıfatı ile Adalet Bakanı ve HSYK Başkanvekili ile 1. Daire Başkanı, bu olayda soruşturmaya etki edecek şekilde ihsas-ı reyde bulunarak savcıların yapmış oldukları işlemin hukuka aykırı olduğunu kamuoyuyla paylaşmaktan imtina etmemişlerdi. HSYK basın açıklamasının son paragrafı şu şekildedir; "Savcıların (c) bendini kapatmış olması HSYK'nın üçüncü kişilerle ilgili kapatmasına benzemekte, (b) bendinin kapatılması ise reddedilen bir talebin kabul edilmiş gibi işlem görmesine neden olduğu için şekli olarak evrakta sahtecilik ve görevi kötüye kullanma suçlarının unsurlarını içermektedir. Nitekim bu konu Sincan Ağır Ceza Mahkemesince değerlendirilerek son soruşturmaya geçilmesine karar verilmiştir. Bu karar uyarınca Yargıtay'ın ilgili dairesi yargılamayı yapacak ve maddi hakikat ortaya çıkacaktır.'" 


-AÇIKLAMA HSYK'NIN TUTARLILIĞINA, TARAFSIZLIĞINA AĞIR GÖLGE DÜŞÜRÜYOR-
 
Yargıtay 11. Ceza Dairesi tarafından yapılan yargılama sonucunda üç Cumhuriyet savcısı hakkında beraat kararı verildiğini anımsatan Arslan, maddi hakikatin ortaya çıktığını ifade etti. Arslan, başvurusunda, "Kuruluş Kanununda, 'mahkemelerin bağımsızlığı ile hakimlik ve savcılık teminatı esaslarını gözeterek adalet, tarafsızlık, doğruluk ve dürüstlük, tutarlılık, eşitlik, ehliyet ve liyakat ilkeleri çerçevesinde' görev yapması öngörülen HSYK tarafından acilen yapılması gereken, benzer uygulamalarda (Genelkurmay Başkanlığı'nın 27 Nisan 2007 Bildirisi) görüldüğü üzere, yargı bağımsızlığı yönünden kara bir leke niteliği taşıyan ve HSYK'nın hem tutarlılığına hem de tarafsızlığına ağır gölge düşüren bu açıklamanın da en kısa zamanda HSYK internet sitesinden kaldırılmasıdır" dedi. (ANKA)