Sarıyıldız'ın avukatları Burhanettin Beşer ve Sercan Değirmenci, Şırnak KCK davasının görüldüğü Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verdikleri dilekçede, kamuoyunda "3. Yargı Paketi" olarak bilinen 6352 Sayılı "Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun" gereği, müvekkillerinin milletvekili olması, tutuklulukta geçirdiği süre, delillerin toplanmış olması ve kaçma sebebinin olmaması nedeniyle hakkında adli kontrol kararı verilerek, tahliyesini talep etti.

Dilekçede, "müvekkillerinin 'örgüt üyesi olmak' suçundan 27 Nisan 2009 tarihinden bu yana tutuklu bulunduğu, milletvekili seçilmesine rağmen tutuklu bulunmasının hukuka aykırı olduğu, mahkemenin tutuklama kararının da milletin iradesinin parlamentoya yansımasının önünde engel teşkil ettiği" kaydedildi.

Avukatların talebini değerlendiren cumhuriyet savcısı, mahkemeye sunduğu mütalaasında, "dosya kapsamına göre adli kontrol kararı verilmesi gerekli olmadığından talebin reddine karar verilmesini" istedi.

Mahkeme heyeti, yapılacak değerlendirme sonrasında milletvekili Sarıyıldız hakkında kararını açıklayacak.

Bu arada Mardin KCK davasında yargılanan BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım'ın avukatı Azad Yıldırım da AA muhabirine yaptığı açıklamada, "3. Yargı Paketi"ni inceledikten sonra önümüzdeki hafta müvekkilinin tahliye edilmesi için mahkemeye dilekçe vereceklerini söyledi.


İstanbul'daki davada da tahliye talepleri

Bu arada İstanbul'daki "KCK" davasında söz alan sanık avukatları, yürürlüğe giren 3. Yargı Paketi nedeniyle davanın ertelenmesi ve müvekkillerinin tahliyesine karar verilmesini istedi.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, sanık avukatlarının çeşitli taleplerine ilişkin alınan ara kararı, Başkan Ali Alçık açıkladı.

Mahkemenin kararlarını açıklamasının ardından söz alan sanık avukatlarından Sinan Zincir, Türk olduğunu ve Kürtçe bilmediğini ifade ederek, müvekkiliyle konuşabilmesi için mahkemeden Kürtçe tercüman görevlendirilmesini istedi.

Duruşmada söz alan bazı sanık avukatları da bugün yürürlüğe giren ve "3. Yargı Paketi" olarak bilinen Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun kapsamında taleplerde bulundu.

Avukat Feyzi Çelik, yeni yapılan yasal değişiklikle müvekkilleri hakkındaki kovuşturmanın ertelenmesini talep etti. Sanıkların suçlarının, örgüt propagandası ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamında olduğunu savunan Çelik, bu kapsamda kovuşturmanın ertelenmesini ve müvekkilleri hakkında tahliye kararı verilmesini istedi.

Avukat Ümit Avcı da iddianamede müvekkilinin, 12 kez propaganda suçunu işlediğinin iddia edildiğini kaydetti. Avcı, yeni yasa kapsamında müvekkili hakkındaki davanın ertelenmesini ve müvekkilinin tahliyesini istedi.

Bazı avukatlar da sanıklar hakkındaki iddiaların temelini oluşturan propaganda suçunun yeni düzenlemede erteleme kapsamında olduğunu belirterek, tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme Başkanı Ali Alçık, bu yöndeki taleplerin, yarın yapılacak duruşmanın öğleden sonraki oturumunda karara bağlanacağını ifade ederek, iddianamenin kaldığı yerden okunmasına geçti.


Oda Tv sanıkları da tahliye istedi

Öte yandan Oda Tv sanıkları 3. Yargı Paketi'ni gerekçe göstererek tahliyelerini talep etti.

Dava sanıklarından Hüseyin Soner Yalçın, Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan’ın avukatları davanın görüldüğü İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dilekçe verdi. Dilekçede, CMK'nın 109. maddesinin, 6352 sayılı kanunun 98. maddesi ile değiştirildiği belirtildi. Değişiklikle adli kontrol tedbirinin 3 yıllık üst sınırının kaldırıldığını ifade eden avukatlar, adli kontrolün tamamen tutuklamanın alternatifi sayıldığını savundu.


3. yargı paketi TAM METNİ



AA