ERDİNÇ AKKOYUNLU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yeni Anayasayı halk yapacak” sözlerinin ardından başlayan “Anayasa nasıl yapılmalı” tartışmalarına Aanaya Çalışma Grubu’ndan İstanbul Barosu eski Başkanı Doç. Dr. Yücel Sayman da yeni bir öneri ile katıldı. Sayman, yeni anayasayı toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla yapılmasının mümkün olduğunu anlatan Sayman “dünyada daha önce bir milyonu aşkın vatandaşın dilekçesini dikkate alarak anayasa hazırlayan meclisler bulunduğunu söyledi.

1 MİLYON DİLEKÇEYLE ANAYASA YAPILDI

Yeni anayasanın nasıl yapılması gerektiği konusunda yol haritası belirlemek için oluşturulan Anayasa Çalışma Grubu’nun üyelerinden Yücel Sayman, Başbakan Erdoğan’ın ortaya koyduğu anayasayı uzmanlara taslak olarak hazırlatıp halka sunmak yerine, halkın görüşü doğrultusunda yeni anayasa hazırlanması fikrinin daha faydalı olacağını ifade etti. Anayasayı halkın yapmasına en güzel örneğin Güney Afrika Cumhuriyeti olduğunu anlatan Sayman, “Güney Afrika Cumhuriyeti’nde, halktan parlementoya 1 milyonu aşkın dilekçe gitti. Ve bunlardan 11 bin tanesi seçildi” diye konuştu.

SANAL GRUPLAR ÇOK ETKİLİ OLUR

“Yeni anayasanın meşruiyet zemini, öncelikle halkın kendisi olmalı” diyen Sayman’a göre mahallelerde, köylerde ve kahvehanelerde vatandaşın kendine özel olarak ayırdığı zamanlarda yüz yüze gelerek yapacakları tartışmalar, yeni anayasa için en önemli verilerin kazanılmasını sağlayacak. “Yeni anayasa için en etkili yöntemin farklı grupları bir araya getirerek tartıştırmak olduğunu” belirten Sayman “bunun için dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesi Facebook ve Twitter üzerinde kurulacak grupların çok etkili olacağını” söyledi.

KAHVEHANE TOPLANTILARI YAPILSIN

Zıt kutupların yeni anayasa için sanal alemde bir araya getirilmesi gerektiğini vurgulayan Sayman “Bu zeminin halkta olması sadece STK’lar, siyasi partiler ya da sendikalar aracılığıyla değil, halkın kendi sesini duyurabileceği yöntemler olarak geliştirilmeli. Güney Afrika’daki gibi bir dilekçe sistemi kurulabilir. Bundan ayrı olarak, mahallelerde, kahvelerde, evlerde toplantılar yaparak, halkın kendine ayırdığı saatler içerisinde görüşleri alınabilir. Halkın görüşlerini ortaya özgürce koyacağı tartışma ortamları yaratılmalı. Bu amaçla kurulacak bir site mesela www. anayasadafikirinisöyle.com bile olabilir. Çünkü sürece halk doğrudan katılmalı” diye konuştu.

HALK OLUŞTURMALI TBMM KARAR VERMELİ

Yücel Sayman, halkın özgürce tartışabileceği, zıt kutupların biraraya getirilecek tartıştılıracağı çalışmalar neticesinde çıkacak ihtiyaçlar sonrasında anayasa taslak oluşturulup tekrar halkın huzuruna sunulabilacağini söyledi. Sayman “Elbette bu anayasa karar verecek olan da TBMM’dir. Fakat burada önemli olan karşıtların bir araya gelerek birbirleri hakkındaki görüşlerinin oluşturulmasıdır. Halk bir şekilde bunun yöntemini bulacaktır. Bu karşı karşıya gelmeyi Facebook’tan ve Twitter’den de yapabilirler. Zaten halk yöntemini bulur. Burada STK’lar, siyasi partiler, örgütler, çalışma grupları da destek olmalı” dedi.

Türklerle-Kürtler Alevilerle-Sünniler ‘birlikte yaşam’ı konuşsunlar

• Eski İstanbul Baro Başkanı Yücel Sayman, yeni anayasa çalışmaları sırasında yapılmasını gerektiğine inandığı ilginç bir önerisi daha var. Zıt kutuplar biraraya getirilerek tartıştırılmalı önerisini biraz daha açan Yücel Sayman “Son dönemde Türkiye’nin kendine özgü siyasi koşulları var. Herkes birbirine kızgın. Birlikte yaşamanın neredeyse imkânsızlığı ortaya çıkıyor. Kürt olmayanlar ile Kürtler birbirine misafir olabilirler, bir hafta, on gün bunlar konuşabilirler. Aynı zamanda Aleviler ile Sünniler bir araya gelebilir. ‘Nasıl olursa birlikte yaşayabiliriz’ meselesi konuşulabilir. Çok uzun süren tartışmalar yapılmalı. Özellikle karşıtları bir araya getirmek gerekli.

ÖZGÜR BİR ORTAM

Yücel Sayman, anayasayla ilgili tartışmaların sosyal paylaşım sitelerinde tartışılması önerisin nedeni olarak daha özgürce bir tartışma ortamı sağlanacak olmasıyla açıklıyor.


Star