Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek'in Ankara Adliyesinde görevli hakim ve savcılarla bir araya geldiği toplantının başında kısa süreli tartışma yaşandı.        

Adliyenin konferans salonunun küçük olması ve Yargıtay ve Danıştay'dan üye ve tetkik hakimlerinin de toplantıya katılması nedeniyle salonda oturacak yer bulamayan Mustafa Şahin Tanrıöver adlı savcı, Ankara Adliyesi'nde görevli olduğunu, toplantıda kendi sorunlarının tartışılacağını, Yargıtay ve Danıştay'dan gelen konuklar nedeniyle oturacak yer bulamadığını dile getirdi. 

Tanrıöver'in, “Ankara Adliyesi hakimleri kapıda bekliyor. Burası YARSAV'a destek toplantısı değil” diye bağırması üzerine salonda bulunan bazı hakim ve savcılar Tanrıöver'e tepki gösterdi. Tanrıöver'in bir kadın koruma polisi tarafından dışarı çıkarılmak istenmesi sırasında da kısa süreli arbede yaşandı.

Bu sırada “Başkaları geldi oturdu, bize yer kalmadı” şeklinde tepkisini dile getiren hakim ve savcılara, diğer hakim ve savcılar “Başkaları dediğinde hakim, savcı” diyerek karşı çıktı.

YARGITAY BAŞKANI GERÇEKER: YARGI BAĞIMSIZLIĞI YOK EDİLMEK İSTENİYOR

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, “Yargı bağımsızlığı yok edilmek isteniyor” dedi.

Yargı bağımsızlığı ile ilgili mücadelenin bugün başlamadığını, 12 Eylül anayasasından bu yana mücadelenin devam ettiğini söyledi.

Hakim ve savcıların yargı bağımsızlığıyla ilgili tepkilerini her zaman dile getirdiklerini ifade eden Gerçeker, bunu dile getirmeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Gerçeker, “Bu mesleğin çok çilesini çektik. Önümüzdeki dosyaların kapağını açınca içinde insan olduğunu düşünüp tarafsızlık içinde karar vermeye çalışıyoruz. Biz bugün yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkesini demokratik, laik, hukuk devletinin temeli olduğu için savunuyoruz” diye konuştu.

Anayasa değişiklik çalışmalarıyla ilgili Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun bugün toplandığını, oradaki görüşlerin kamuoyuna açıklanacağını anımsatan Gerçeker, “Amacımız sizlerle de bu sorunları paylaşmak” dedi.

Yargının iş yükünün giderek arttığını, dosya sayısının çığ gibi büyüdüğünü, alt yapı sorununun devam ettiğini anlatan Gerçeker, bu sorunlar çözülmeden yargı bağımsızlığıyla ilgili yapılacak düzenlemelerin işe yaramayacağını ifade etti. “Yargı bağımsızlığı yok edilmek isteniyor” diyen Gerçeker, bu konularla ilgili görüşlerini her zaman söylemeye devam edeceklerini belirtti. (Hürriyet)

Yüksek yargı toplantısında arbede


Erdoğan tepkili

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Gerilimi yükseltme amaçlı" diyerek toplantıya tepki gösterdi. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ise, " Biz anayasa değişiklikleriyle ilgili, yargı bağımsızlığıyla ilgili görüşlerimizi ortaya koyuyoruz. Herhalde demokratik bir ülkede bu kadar düşünce belirtme özgürlüğü de olduğunu sanıyorum" dedi.

Yargıtay Başkanı Gerçeker, Yargıtay'a gelişinde gazetecilerin bugün Ankara Adliyesi'nde hakim ve savcılarla yapacağı toplantıyla ilişkin sorularını yanıtladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın toplantıya ilişkin eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, Gerçeker, "Olabilir o kendi değerlendirmesi. Arkadaşlarımızla sohbet edeceğiz, sorunlarımızı tartışacağız" dedi.

Gerçeker, "Toplantının gündeminde ne var?" sorusuna ise "Hiç bir şey yok. Gündemde sadece sohbet var" yanıtını verdi.

Hasan Gerçeker, diğer sorular üzerine toplantının basına kapalı yapılacağını, toplantı yapılmasına ilişkin talebin adliyedeki hakim ve savcılardan geldiğini söyledi.

Gerçeker, soruların ardından bir konuyu paylaşmak istediğini ifade ederek, "Biz 'inandığımızı söyleriz' derken bu eleştiri konusu oluyor. Biz anayasa değişiklikleriyle ilgili, yargı bağımsızlığıyla ilgili görüşlerimizi ortaya koyuyoruz. Herhalde demokratik bir ülkede bu kadar düşünce belirtme özgürlüğü de olduğunu sanıyorum. Bunu özellikle belirtmek istedim" diye konuştu.

Bu arada, Yargıtay Başkanlar Kurulu da saat 13.00'de toplandı. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker başkanlığındaki toplantı, yaklaşık 2 saat sürdü. Gerçeker, Ankara Adliyesi'nde hakimler ve savcılarla yapılacak toplantıya katılmak üzere Yargıtay'dan ayrılırken, Başkanlar Kurulu toplantısına ilişkin akşam saatlerinde yazılı bir açıklama yapılacağını söyledi.

Başkanlar Kurulu toplantısında Anayasa değişikliği ile ilgili oluşturulan komisyonun hazırladığı rapor ele alındı.

Kimler katılıyor?

Toplantıya Gerçeker'in yanı sıra Danıştay Başkanı Mustafa Birden ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkan Vekili Kadir Özbek de katılacak. Toplantı saat 15.00 sıralarında başlayacak.

Toplantı talebinin Ankara Adliyesi'nde görevli hakim ve savcılardan geldiği öğrenildi. Toplantıda, hakim ve savcıların mesleğe ilişkin sorunları ve çalışma şartlarıyla ilgili konuların ele alınacağı kaydedildi.

Başbakan Erdoğan, dün ABD'ye hareketinden önce toplantıya ilişkin, "Bu brifingle neyi değiştireceksiniz, bunların hepsi gerilimi yükseltme ve halkı yönlendirme amaçlı" değerlendirmesini yaptı. (Cnn Türk)