(CNN TÜRK) -- Hazırlık numarası 2011'e 1. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2011 yılındaki ilk soruşturma dosyası. Başta Kenan Evren olmak üzere 12 Eylül darbecilerinin soruşturulduğu "Bayrak dosyası."

Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat Demir, kritik bir kararın eşiğinde.

Eski Cumhurbaşkanı sıfatı da bulunan Kenan Evren'in ifadesi alınacak mı alınmayacak mı?

Son Anayasa değişikliğinde 12 Eylül darbesini yapanların yargılanmasını öngören madde kaldırılmıştı. Hemen ardından da, savcılıklara binlerde suç duyurusu yapılmış, binlerce insan "12 Eylül darbesini yapanlar yargılansın" demişti.

Referandum sürecinden itibaren devam eden hukuki bir tartışma, yanıtını bulmak üzere... 12 Eylülcülerin yargılanmasının önünde zaman aşımı engeli var mı, yok mu? ,

Bazı hukukçular, "Dava zaman aşımına uğradı, soruşturma yapılamaz" derken, Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat Demir soruşturmayı başlattı. Demir'e göre, zaman aşımı Anayasa değişikliğinin kabul edildiği 12 Eylül 2010'da işlemeye başladı.

Soruşturmayı başlatan savcı Demir, Balyoz soruşturmasında ele geçirilen ve 1980 darbesine esas oluşturduğu iddia edilen Bayrak Harekat Planı ve eklerini İstanbul Başsavcılığı'ndan istedi. O belgeler savcı Demir'e ulaştı.

Şimdi savcı Murat Demir önemli bir kararın eşiğinde... Dönemin MGK üyeleri Kenan Evren, Tahsin Şahinkaya ve Nejat Tümer'in ifadesini alacak mı, almayacak mı? Demir, şimdilik sessiz.
 
Demir soruşturmayı başlattığı zaman yaptığı açıklamada, "Henüz delil toplama aşamasındayız. bunlar yapıldıktan sonra değerlendireceğiz" demişti.

Şimdi o deliller toplandı. Sıra kararda. Savcı Demir, ifade almaya karar verirse, ifadeleri bizzat alabileceği gibi, talimatla da alınmasını sağlayabilir.

Eğer ifadeler alınırsa iki seçenek kalacak. Ya dava açılacak ya da takipsizlik kararı verilecek. Takipsizlik kararı verilmesi durumunda suç duyurusunda bulunanlar açısından herşey bitmiş olmayacak. Bu kez de savcı Demir'in kararına Sincan Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz edilebilecek.