Cumhuriyet savcıları Kemal Çetin ile Mustafa Bilgili, soruşturma kapsamında, Genelkurmay Karargâhı’nda yapılan toplantı tutanaklarında ismi geçen kişileri ifadeye çağırmaya devam ediyor. Bu kapsamda önceki gün emekli 5 askerin ifadesine başvuran savcılar, dün de 8 asker hakkında gözaltı kararı çıkarttı. Gözaltına alınanlardan emekli Korgeneral Abdullah Cahit Sarsılmaz, ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakılırken, 7 emekli asker tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi. Son operasyon, 7 Nisan 1997 tarihinde dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir’in başkanlığında ‘Batı Çalışma Grubu ve irtica konusunda alınacak tedbirler’ konulu yapılan toplantıya ilişkin 6 sayfalık tutanağın orijinalinin savcılara ulaşmasıyla başladı. Belgede, hükümete muhtıra verilmesi, sıkıyönetim ilan edilmesi, hükümetin değişimi ya da istifası gibi konuların konuşulduğu belirtiliyor. Savcıda bulunan belgede ayrıca toplantıya kimlerin katıldığı ayrıntılı olarak yer alıyor. Toplantıda, hükümetin devamını önleyecek tedbirler, gelecek hükümetin oluşumu, kriz yönetimi oluşturulması, eylem planı, taarruz psikolojik harekât, yargı ve kamu yöneticilerine destek/tehdit, üniversiteler, sendikalar ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği yapılması-cesaret verilmesi, basın ve medyaya hakimiyet sağlanması-yanlarına alınması, BÇG’nin kurulması, kuvvet komutanlıklarında da benzer bir yapılanmanın bulunması gibi konular masaya yatırılıyor. Toplantıda ayrıca, “Polis kaybolma noktasına gelmiştir. Havuç ve sopayı gösterelim.” şeklinde önerilerin de görüşüldüğü belirtiliyor.
 
Öneriler hayata geçiriliyor
 
BÇG’nin, 7 Nisan’da yapılan toplantıdaki öneriler üzerine 10 Nisan’da kurulduğu ortaya çıktı. Çoğu amiral ve general olan 30’dan fazla kişinin katılımıyla yapılan toplantıdaki önerilerin hayata geçirildiği belirtildi. Toplantının belgelerini elinde bulunduran savcılığın bunun üzerine belgeyi BÇG şeması, 2 sayfalık BÇG ana belgesi, Batı Eylem Planı belgeleri gibi 28 Şubat soruşturmasının ana belgeleri arasına aldığı aktarıldı.
 
Gözaltına alınan isimlerden emekli Tümgeneral Fuat Büyükcivelek, Genelkurmay İstihbarata Karşı Koyma ve Güvenlik Daire Başkanlığı görevinde bulundu. 2002’de ise emekliye ayrıldı. Metin Yaşar Yükselen ise 28 Şubat’ta Genelkurmay İstihbarat Yönetim, Plan, Koordinasyon başkanı olarak görev yaptı. Bu arada, savcılık kaynakları, soruşturma dosyasındaki belgenin toplantı tutanaklarının orijinalinin daha önceden bulunduğunu, Genelkurmay’a teyit amaçlı müzekkere yazıldığını aktardı. Genelkurmay’ın toplantı tutanağının onaylı suretiyle toplantının yapıldığına dair onay belgeleri gönderdiği belirtildi.