Dün İzmir Başsavcılığı'nın talimatıyla 16 ilde eşzamanlı olarak gerçekleştirilen ikinci operasyonda, 50'si muvazzaf olmak üzere 51 asker hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Soruşturmanın Ankara ayağında Özel Kuvvetler, Jandarma Genel Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve GATA'da aramalar yapıldı. Zanlılar, fuhuş yoluyla şantaj yaparak devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmekle suçlanıyor.

Operasyonun Ankara ayağı kapsamında özel yetkili 7 cumhuriyet savcısı çok sayıda polis ve askeri personel ile adliyede görevli zabıt katipleriyle birlikte arama noktalarına gitti. Soruşturma kapsamında Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Deniz Kuvvetler Komutanlığı ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) görevli toplam 11 kişiye ait 20 ayrı noktada eşzamanlı arama yapıldı. Aramalarda çok sayıda bilgi, belge ve CD'ye el konuldu. Askeri lojmanlarda yapılan aramalara askeri savcıların da eşlik ettiği belirtildi. Haklarında yakalama kararı çıkarılan muvazzaf askerler, gözaltına alınarak Ankara Merkez Komutanlığı'na götürüldü.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatında, soruşturmanın, 'şantaj, kişisel verileri kayıt altına almak, suç işlemek için örgüt kurmak, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek' suçları kapsamında yürütüldüğü bilgisi yeraldı. Gözaltına alınanların, Merkez Komutanlığı'ndan İzmir'e götürüleceği belirtildi. Arama yapılıp gözaltına alınanlardan birinin de emekli hakim Albay A.R.B. olduğu öğrenildi. Diyarbakır'da da 1 albay, 1 yüzbaşı ve 1 üsteğmenin evlerinde ve görev yaptıkları yerlerde arama yapıldı. İstanbul'da da 14 adreste bu aramanın yapıldığı ve bu aramaların 6 askerle ilgili olduğu bildirildi. Bursa'nın Gemlik ilçesinde de 1 albayın evinde arama yapıldığı ifade edildi. Suç örgütünün, lüks otellerde yaptırılan fuhuş sırasında yüksek rütbeli askeri personel ve bürokratların uygunsuz görüntülerini çektiği ve bunlarla şantaj yaparak bazı askeri bilgileri elde ettiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, 27 Mayıs 2012 tarihinde de 30 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 20'si çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı. Suç örgütünde Pamukkale Üniversitesi öğrencisi olan 25 yaşındaki N.K.'nin aktif rol oynadığı iddia edilirken, üzerinde askeri tesislere giriş kartı, üniforma kıyafet ve belgeler bulunmuştu. Operasyonun ikinci dalgası Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya'da 25 Mayıs tarihinde gerçekleştirilmiş, suç örgütünde 'eskort' olarak görev aldığı iddia edilen 1 travesti ile 29 kadın gözaltına alınmıştı. Adliyeye sevk edilen 20 kişi tutuklanmıştı.



ÖZDEMİR ÖZKAN, TEKİN GÜRBULAK, BAYRAM KAYA İZMİR, ANKARA ZAMAN