Milliyet

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin örgüt propagandası yaptığı ve örgüt adına suç işlediği gerekçesiyle 10 yıl hapse mahkûm ettiği eski DEP milletvekili Leyla Zana hakkındaki kararın, “eksik ceza tayini” gerekçesiyle bozulmasını talep etti.

Başsavcılık, tebliğnamesinde, örgüt üyesi olmakla suçladığı Zana’nın, verilen 10 yıllık cezaya ek olarak, yaptığı 9 ayrı konuşma nedeniyle, 9 kez örgüt propagandası suçundan cezalandırılmasını istedi. Başsavcılık, bu konuşmaların terör örgütünün bilgisi ve istemi doğrultusunda yapıldığını savundu. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bağlayıcı olmayan tebliğnameyi yerinde bulursa, Zana, aldığı 10 yıllık cezaya eklenmek üzere, 9 yıldan 45 yıla kadar hapis cezası talebiyle yeniden yargılanacak. Toplam cezası 55 yıla çıkacak.

AB’ye uyum yasaları doğrultusunda, DEP milletvekili olduğu dönemdeki eylemleri nedeniyle örgüt üyeliği suçundan aldığı hapis cezasının infaz süresi bitmeden tahliye edilen Zana, bu kez yaptığı konuşmalar nedeniyle, çok daha ağır hapis cezası alma riskiyle karşı karşıya kalmış oldu. 

Başsavcılık, Leyla Zana’nın avukatlarının “sanığın savunma hakkının kısıtlandığı”, “suç unsurlarının oluşmadığı”, dava konusu eylem ve konuşmaların “düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kaldığına” ilişkin temyiz taleplerinin reddedilmesini istedi.

Yargıtay karara bağlayacak

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, toplanarak temyiz istemini duruşmalı olarak karara bağlayacak. Daire savcılık istemi doğrultusunda karara varırsa ve yerel mahkeme kendi kararında direnirse bu kez davada son sözü Yargıtay  Ceza Genel Kurulu söyleyecek