Elektriği kaçak olarak kullananların faturasını vatandaşa yıkan, faturalardaki kayıp-kaçak adı altında alınan paralar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Kamuoyunda da büyük tartışmalara neden olan ‘elektrik faturalarındaki kayıp ve kaçak bedeline’ isyan eden Bakanlık, bağlı birimlerine bir yazı göndererek, dağıtım şirketlerine bugüne kadar ödenen kayıp ve kaçak bedellerinin geri tahsil edilmesi için dava açılmasını istedi.
 
29.1 milyon aboneyi ilgilendiriyor
 
Bakanlığın yazısının, Türkiye genelinde bulunan 29.1 milyon elektrik abonesine örnek olması bekleniyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ‘kayıp kaçak bedellerine’ savaş açmasıyla ilgili süreç, kurum içinde ‘dul-yetim bütçesi ile kayıp kaçak bedeli ödenmez’ tartışmaları ile başladı. Bu tartışmalar üzerine birçok il müdürü ve idare amiri, Strateji Geliştirme Başkanlığı’na konuyu aktardı. Hukuk Müşavirliği’nde de, kayıp-kaçak bedellerinin ödenmesi için tüketici mahkemelerine dava açılmasına ilişkin görüş geldi. Strateji Geliştirme Başkanı Mustafa Can da, tüm birimlere 5 Temmuz’da bir genelge yayınlayarak, kayıp-kaçak bedellerinin dağıtım şirketlerinden geri alınması için bağlı birimlere yol gösterdi. Genelgede, öncelikle dağıtım şirketlerine ihtarname çekilmesi ardından da, tüketici mahkemelerinde dava açılması istendi. Genelge doğrultusunda bakanlık birimleri de ödedikleri kayıp-kaçak bedellerini geri almak için hazırlıklara başladı.
 
BUGÜNE KADAR MİLYARLARCA LİRA ALINDI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın davranışı diğer kamu kurumlarına, vatandaşlara ve şirketlere de örnek olması bekleniyor. Bu çerçevede, Türkiye’de halen 29.1 milyon elektrik abonesi bulunuyor. Söz konusu abonelerin tamamına da kayıp kaçak bedellerinin geri ödenmesi gündeme gelecek. Elektrik dağıtım şirketlerinin, elektrik abonelerinden yıllardır kayıp kaçak bedeli adı altında bir tahsilat yaptığı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) şeffaflaşma kararı ile kamuoyunun gündemine gelmişti. Elektrik faturalarında, ‘k/k’ kodu ile abonelerden “kayıp kaçak bedellerine” yer verilmeye başlandı. Ancak bu durum tüketicilerin sert tepkisi ile karşılaştı. EPDK, bunun üzerine 2012 yılının Mart ayında yeni bir karar alarak, elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedellerini gizleme imkanı sağladı. Elektrik abonelerinden halen, kayıp kaçak bedeli tahsil ediliyor. Ancak, faturalarda ise bu tutar yer almıyor. Bu çerçevede elektrik abonelerinden bugüne kadar milyarlarca dolarlık kayıp kaçak bedeli tahsil edildiği tahmin ediliyor.



Star