Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde, haklarında 'ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak' suçundan dava açılan, aralarında, dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün de bulunduğu 8 sanık askerin yargılanmasına devam edildi.

Duruşma, 2. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Şevki Uluçam'ın izinde olmasından dolayı 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi İlknur Çoban başkanlığında yapıldı. Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 11. duruşmasında sanık avukatları Ali Sürmen ve Nurhayat Bayraktar Gümrükçüoğlu hazır bulundu. Duruşmaya sanık Yüzbaşı Metin Yıldız'ın avukatı Sinan Barut ile Dink ailesinin avukatları mazeret bildirerek katılmadı.

Sanık Albay Ali Öz'ün avukatı Ali Sürmen, davaya bakan Hakim Şevki Uluçam'ın tarafsızlığını kaybettiği iddiası ile reddi hakim talebinde bulundu. Astsubay Okan Şimşek ile Jandarma Uzman Çavuş Veysal Şahin'in avukatı Nurhayat Bayraktar Gümrükçüoğlu da reddi hakim talebine ilişkin ara karar açıklandıktan sonra savunmasını yapacağını ifade etti. Mahkeme, CMK'nın 27/2. maddesi gereğince reddi hakim talebin hususunda karar verilmek üzere dosyanın Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar vererek duruşmayı 15 Eylül 2010 tarihine erteledi.

Davanın daha önceki duruşmasında Dink ailesinin avukatları, esas hakkındaki 61 sayfalık savunmalarını mahkemeye sunmuş, sanık avukatları da savunmalarını hazırlamak için sürü istemişti.

DİNK DAVASI


Hrant Dink'in öldürülmesi olayıyla ilgili yargılanan Yasin Hayal'in eniştesi Coşkun İğci, Hayal'in, Dink'i öldürme planı yaptığı, bu amaçla silah temin etmesi için kendisine para verdiği, bu durumu jandarma istihbarat görevlisi olarak tanıdığı kişilere aktardığını iddia etmişti.

Müfettiş raporlarında, Coşkun İğci'nin bilgi verdiği görevlilerin, Jandarma Astsubay Okan Şimşek ile Jandarma Uzman Çavuş Veysal Şahin olduğu öne sürülmüş, Trabzon Valiliği İl İdare Kurulu'ndan bu iki görevli hakkında, ''Dink'in öldürüleceğini haber almalarına rağmen görevlerinin gereğini yerine getirmedikleri'' gerekçesiyle soruşturma izni istenmişti. Soruşturma izni verilmesi üzerine Şimşek ve Şahin hakkında, görevi ihmal suçundan, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı.

Mahkemede ifade veren sanıklar, istihbarat bilgisini dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'e ilettiklerini, onun konuyu kapattığını öne sürmüşlerdi. Sanıkların ifadeleri üzerine dönemin Trabzon İl Jandarma Komutan Albay Ali Öz, İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız, aynı birimde görevli astsubaylar Gazi Günay ve Hüseyin Yılmaz ile uzman çavuşlar Önder Araz ve Hacı Ömer Ünalır hakkında da soruşturma izni verilmişti.

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmanın ardından, ilk davanın sanıkları Okan Şimşek ve Veysel Şahin ile Albay Öz'ün de aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında, ''Görevi kötüye kullanmak'' suçundan yeni bir dava açılmıştı. Bu davaya bakma görevi de yine 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne verilmişti.

Mahkeme tarafından, birleştirilen her iki davanın iddianamesinde, aralarında Albay Ali Öz'ün de yer aldığı 8 sanık hakkında, ''İhmal suretiyle görevi kötüye kullanmak'' suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapsi isteniyor.

CİHAN