Askeri casusluk davasına bugün devam ediliyor. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 13 tutuklu sanık ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı. Duruşmada tutuklu sanık Yüzbaşı Esin Tolga Uçar'ın avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz iddianamede isnat edilen eylemlerin askeri yargının görev alanına girdiğini belirterek görevsizlik verilmesini talep etti. Avukatlar dosyanın askeri mahkemeye gönderilmesini istedi. Talebin reddedilmesi durumunda ise dilekçenin dava dosyasının onaylı örnekleriyle birlikte Askeri Yargıtay Başsavcılığı'na gönderilmesi talep edildi.
 
Bu talep üzerine duruşmaya ara veren mahkeme aranın ardından talebin reddine karar verildiğini açıkladı.
 
Devam edilen duruşmada tutuksuz sanıklardan TUBİTAK'ta görevli Birdem Çetinkaya savunma yaptı. Çetinkaya, kurumda gıda ile ilgili bölümde çalıştığını dolayısıyla bahsedilen bilgilere ulaşmasının mümkün olmadığını savundu. söyledi. Avukat İhsan Nuri Tezel, "Evinizde arama yapıldı mı? Belgeleri eşiniz üzerinden Yunanistan'a ulaştırdığınız söyleniyor, eşiniz bu konuda ifade verdi mi? " diye sordu. Çetinkaya, evinde arama yapılmadığını, eşinin de ifadesinin alınmadığını söyledi.
 
Mağdur olduğunu savunan tutuksuz sanıklardan Fatih Alpogan, "Okulumu yarım bırakmak zorunda kaldım. Okulumu yarıda kestiğim için hayata 70 bin TL borçla başladım." dedi.
 
Tutuksuz sanık Binbaşı Kemalettin Yakar, savunmasında, "Casusluk faaliyeti ile ilgili tek bir olgu bulunsun hayatıma son veririm." dedi. Yakar, iddianamede adı geçen 89 kadından biri ile irtibatı kurulduğunda savunma yapmayı bırakacağını söyledi.
 
Duruşmada müşteki olarak dinlenen Tuğamiral Fikret Güneş'in eşi Manolya Güneş şikayetinden vazgeçtiğini belirtti. Müştekilerden Özlem Avşalı ise kimliğinin fotokopisini alan ve özel bilgilerini kaydeden kişilerden şikayetçi olduğunu belirtti. Avşalı, "Deniz Harp Okulu'nda öğrenciyken kimliklerimiz 4 yıl boyunca bölük komutanının odasında kilitli durur. Bunu alabilmemiz mümkün değil. İfadem sırasında bana gösterilen belgeler arasında kimliğimin fotokopisi de vardı. Kimliğimi oradan alan kişilerden şikayetçiyim." dedi.
 
DKK ADLİ MÜŞAVİRLİĞİ: İNCELEME DEVAM EDİYOR

Tutuklu sanık Yüzbaşı Esin Tolga Uçar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Adli Müşavirliği'ne başvurarak kendisine yönelik suçlamaların askeri mahkemelerin görev alanına girdiğini, bu nedenle de askeri mahkemede yargılanmayı talep etmişti. Şubat ve Temmuz aylarında mahkemeye gelen yazıda bu talep üzerine incelemenin devam ettiği belirtildi.
 
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Adli Müşaviri Hakim Albay Gökhan Duran imzalı gönderilen yazıda, söz konusu taleple ilgili yasal mevzuat hükümlerinin incelendiği belirtildi. Yazıda, askeri casusluk konusunda şu aşamada askeri makamlar tarafından herhangi bir adli soruşturma başlatılmasına gerek görülmediği de kaydedildi.



Cihan