Cihan Haber Ajansı muhabirine konuşan AK Parti Konya Milletvekili ve Başbağlar mağdurlarının avukatı Hüsnü Tuna, olayın failleriyle ilgili yaşanan gelişmenin hem gerçek katillerin, hem de kaos planını organize edenlerin ortaya çıkmasına vesile olacağını söyledi. Tuna, şöyle devam etti: "Bu gösterilerde, gösterileri yönlendiren insanların, belirli sokaklara, belirli mahallelere gitmesini temin eden böyle sivil giyimli, silahlı kişiler vardı. Özellikle onlar araştırılsın dedik, mahkeme onları bir türlü araştırmamıştı. Sanıyorum bu araştırma, gerçekten Sivas'taki olayların bir kısım insanların yönlendirmesiyle gerçekleştiğini ortaya koyacak gelişmeler olarak değerlendiriyorum. Şuan içerde yatan insanlar, bu konuda sadece gösteriye katılmış olmanın sonucu müebbet hapse mahkum oldular. Dolayısıyla bu hem gerçek katillerin, hem de kaos planını organize edenlerin ortaya çıkmasına vesile olacak bir gelişmedir. Temenni ediyoruz daha da ileri gider. Bağlantılı bir şekilde bu Başbağlar olayı da araştırılırsa, sanıyorum daha kolay çözüleceğine inanıyorum."

"GÜVENLİĞİ SAĞLAYACAK ASKERLER KIRSALA YÖNLENDİRİLDİ"

30 Haziran civarlarında Tunceli bölgesinde çalışma yapan, "Önümüzdeki birkaç gün içerisinde eylem yapacağız" diye ordaki insanları ayarlayan kişilerin bulunduğunu anlatan Tuna, özellikle Sivas olayları günlerinde PKK'lı teröristlerin "güya kırsalda bulunduklarından" bahisle askerin o tarafa yönlendirilmesini şüpheli bulduğunu belirtti. Ama aslında PKK'nın içerde olduğunu, "kırda bayırda v.s olacaklar" diye hedef şaşırtıldığını dile getiren Tuna, "Tabi burda 'danışıklı dövüş' diye düşünüyorum. Çünkü güvenlikçilerimizin böyle birşeyi tespit etmesi gerekiyordu. Ama maalesef müşterek bir operasyon ki PKK'lılar kırsalda değil Sivas'ın içerisinde organizeye katıldılar. Bir kısım güvenlikçilerimiz de veya askeri şahsiyetler de güvenliği sağlayacak askerleri şehir içerisine değil, kırsala göndermek suretiyle işi kolaylaştırdılar." dedi.

Sivas'taki olaylar nedeniyle içerideki insanların hemen 'iadeyi muhakeme' talep etmeleri gerektiğini ifade eden Tuna, hukukta buna 'yargılamanın iadesi' dendiğini hatırlattı. Yeni delillerin, yeni faillerin ortaya çıktığına dikkat çeken Tuna, "Bunlar ciddi deliller. Bu konunun araştırılması için Sivas davasının yeniden açılmasını istemeliler, dilekçe vermeliler. Bu durumda birleştirilerek soruşturma derinleştirilir." diye konuştu.


Cihan