Başsavcı Murat Uzun, Tunceli'nin Ovacık İlçesi'ndeki adliye lojmanlarındaki evine 19 Eylül 2012 tarihinde gireceği sırada uğradığı silahlı saldırıda öldü.

Suikasta ilişkin Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava güvenlik gerekçesiyle Malatya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

Şu ana kadar Tunceli'de görülen iki duruşmaya 14 aydır Malatya E Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan 10 sanık güvenlik gerekçesiyle mahkemeye götürülmemişti.

Davanın Malatya'ya alınması ile birlikte Malatya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu sanıklar K.Ö., Z.E., U.Ö., E.Ö., İ.A, İ.Ö., İ.D., M.Y., A.Ö., C.K. ile tutuksuz sanık K.B. ilk kez hakim karşısına çıktı. Sanık yakınlarının da izlediği duruşmada tutuklu sanıklar ilk kez mahkeme huzurunda savunmalarını yaptı.

JİTEM'in işlediğini ileri sürdü

Tutuklu sanıklardan İ.A., yaptığı savunmada, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmediğini belirterek kendisinin köyde çobanlık yaptığını ve merhum Albay Kazım Çillioğlu, Eşref Bitlis, Bahtiyar Aydın'ı kim öldürmüşse bu cinayeti de JİTEM'in işlediğini ileri sürdü.

Olayda örgüt elemanları kullanılmışsa taşeron olarak değerlendirilebileceğini savunan İ.A., 14 aydır tutuklu olarak süründüklerini, yargıya güvenlerinin kalmadığını dile getirdi.

Sanık U.Ö. de olay günü ilçe merkezinde bir kafeteryada olduğunu, cinayeti siren seslerini duyduktan sonra öğrendiğini ifade etti.

Sanıklar savunmalarını tamamladıktan sonra avukatlar esasa ilişkin savunmalarını yaptı. Cumhuriyet savcısı tutuklu sanıklardan C.K. tutukluluk halinin devamı, diğer sanıkların tahliye edilmesini istedi.

Duruşma devam ediyor.

2012'de meydana gelmişti

Tunceli'nin Ovacık İlçesi'nde 19 Eylül 2012 tarihinde meydana gelen saldırı ile ilgili Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmişti.

Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin, dosyanın güvenlik gerekçesiyle başka bir ilin ağır ceza mahkemesine naklini istemesi üzerine dosya yeniden Malatya Adliyesi'ne gönderildi.

Olayın ardından istihbarat ve güvenlik birimleri PKK'nın Tunceli'den Kuzey Irak'taki kamplarındaki yöneticileriyle aptığı bütün telsiz ve telefon görüşmelerini dinleyip, deşifre etmişti. PKK'lıların yöneticilerine Başsavcı Uzun'a yapılan saldırıyı ayrıntılı olarak bildirdikleri belirlendi.

Güvenlik birimleri saldırıyı PKK'nın Ovacık bölgesi sorumlusu 'Azad' kod adlı PKK'lıya bağlı gruptaki biri kadın 2 PKK'lının gerçekleştirdiğini belirlemişti.

'Azad' kod adlı PKK'lının, terör örgütünün sözde Dersim sorumlusu 'Seyithan' kod adlı Serdar Özdemir'e telsizle bilgi vermiş, 'Seyithan' kod adlı sorumlu PKK'lının telsizle Kuzey Irak'ta bulunan ve 'Roj' telsiz kodunu kullanan PKK'nın ele başlarından Bahoz Erdal kod isimli Fehman Hüseyin'e saldırıyla ilgili bilgi verdiği güvenlik birimlerince tespit edilmişti.

Olayın asli failleri ile ilgili kırmızı bülten çıkarılmıştı.


Mikail Pelit / DHA