İzmir'in Buca ilçesinde, yeni doğurduğu erkek bebeğini çöp konteynerine attığı iddiasıyla 20 yıl hapis cezası talebiyle tutuksuz yargılanan 40 yaşındaki Y.B.'nin davasında karar çıktı.
 
Buca Belediyesi'nde çöpleri toplayan işçiler, 21 Aralık 2012 tarihinde Dumlupınar Mahallesi, 86 ile 82 sokaklar arasındaki çöp konteynerini boşaltmak isterken yarı çıplak halde, kanlar içinde bir erkek bebek buldu. Bebek, görevliler tarafından Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne götürdü. Bir süre yoğun bakımda tedavi edilen ve "Barış" ismi verilen bebek, daha sonra SHÇEK çocuk yuvasına teslim edildi. Polis, bebeği çöpe atan kişiyi belirlemek için çalışma başlatırken dokuz gün sonra annesi Y.B. teslim oldu. Gözaltına alınan Y.B. tutuklandı. Yaklaşık 3 ay tutuklu kalan Y.B., ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, adam öldürmeye teşebbüs suçlamasıyla 20 yıl hapis cezası talebiyle dava açıldı.

Bugünkü karar duruşmasına sanık Y.B., avukatı ve İzmir Barosu tarafından mağdur vekili olarak atanan Av. Baran Çakmak katıldı. Y.B., savunmasında olay günü işe gitmek üzere evden çıktığını, yolda giderken erken doğum yaptığını, evli olmadığı için bebeği eve götüremediğini ve o an için konteynere bıraktığını, eve gidip üzerini değiştikten sonra tekrar almayı planladığını ancak o arada bebeğin başkalarınca bulunmuş olduğunu anlattı. Bebeği babasına güvenerek doğurmadığını, bakıp yetiştirecek güçte olduğunu ifade eden sanık Y.B., öldürmek ya da ölmesini sağlamak amacıyla bırakmadığını, evli olmamasına rağmen doğurmak için mücadele ettiğini, öldürmesi için bir gerekçe olmadığını, suçlamayı kabul etmediğini, kendisinin gidip polise teslim olduğunu, ailesinin hamile olduğundan haberi olmadığını belirterek beraatini istedi.

Mahkeme Başkanı Hakim Erhan Atlı, İzmir Adli Tıp Kurumu'ndan sanıkla ilgili, "Lohusalık sendromu sonucu bunu yapabilir." şeklinde rapor geldiğini belirtti. Mağdur bebeğin avukatı Çakmak ise yeni doğmuş bir bebeğin konteynere bırakılmasının sanığın cezalandırılmasını gerektirecek nitelikte olduğunu, sanığın kendisi olay yerine gidip teslim olduğunu söylemişse de tutanak içeriğinden polislerin bulup aradığının anlaşıldığını söyledi. Mahkeme heyeti, sanık Y.B.'yi 15 yıl hapis cezasına çarptırdı. Duruşmalardaki iyi hali sebebiyle ceza 12 yıla düşürüldü. Mahkeme, bebeğin çocuk yuvasında kalmasına da karar verdi.