80 Darbesi’ni gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya, mahkemeye gönderdikleri yazılı savunmalarında yargılanmamak için “zamanaşımı” ve “sorumsuzluk hali”ni gerekçe gösterdi. Evren ve Şahinkaya, 12 Eylül’de “İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesindeki görev ve yetkiyi kullanmak zorunda kaldıklarını” savundu.

TAKİPSİZLİK TALEBİ
Evren ve Şahinkaya, evlerinde savcılara verdikleri ifadelerin ardından, avukatları Ömer Nihat Özgün aracılığıyla mahkemeye dört sayfalık bir savunma sundu. Evren ve Şahinkaya, darbelere gerekçe gösterilen İç Hizmet Kanunu’nun 35.maddesine sığındı. Avukat Özgün, yazılı savunmada üç konu üzerinde durdu. Evren ve Şahinkaya’nın “yargılanamayacağını” savunan Özgün, “zamanaşımı”, “sorumsuzluk” ve İç Hizmet Kanunu’nu gerekçe göstererek “takipsizlik” talebinde bulundu. Edinilen bilgilere göre soruşturmayı yürüten Ankara Özel Yetkili Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen ile bir araya gelen Özgün,müvekkillerinin savunmasında üç noktaya dikkat çekti.

İÇ HİZMET HALİ
“Müvekkillerimin yönetime el koyma nedenleri, İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesi gereğidir. Bugün geçici 15. maddenin kaldırılmış olması, yargılamanın yolunu açmış değildir. Çünkü, geçici 15. madde af niteliğinde olup, daha önce affedilen bir hususun geri alınması mümkün değildir. İsnat edilen suçlar değişen 765 Sayılı Kanun’un 146 ve 147. maddeleridir. Ayrıca yasanın 102/1 ve 104. maddeleri gereğince, dava zamanaşımı olmuştur.

SORUMSUZLUK HALİ
“Ayrıca sorumsuzluk hali söz konusudur. Tıpkı milletvekillerinin kürsü masumiyeti nasıl ki Anayasanın 83/1. maddesinde belirtildiği üzere, eylemlerinde sorumsuzluk söz konusu ise, müvekkillerimizin de eylemlerinde bu madde geçerlidir.”

ZARURET HALİ
Memleketin içinde bulunduğu vahim durum neticesinde İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesindeki görev ve yetkiyi kullanmak zorunda kalmışlardır. Bu zaruret hali nedeniyle, cezasızlık durumu söz konusudur.”



Cemal DOĞAN / GAZETE HABERTÜRK