Eğitim-Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik yaptığı yazılı açıklamda, iş bırakma nedeniyle kınama cezası alan 300 üyeleri ve sendika adına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM)'ne başvuru yaptıklarını açıkladı.

Eğitim Sen'in bağlı olduğu Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu(KESK)'in aldığı karar doğrultusunda üyelerinin 25 Kasım 2009 günü bir günlük uyarı grevine katıldığını ve üyelerinin hizmet üretimden gelen gücün kullanılması yönündeki karara katılmaktaki amaçları suç işlemek olmadığını ifade eden Bozgeyik, "AKP hükümetinin 2008 yılından bu yana tüm ekonomik, demokratik ve sendikal talepleri geri çevirmesi, toplu görüşmelerle kamu emekçilerinin oyalanarak önceden belirlenen zam oranlarının dayatılması, toplu sözleşme ve grev hakkının AHİM kararlarına rağmen tanınmamasıdır" dedi.

Bozgeyik, AİHM'ne başvurma nedenlerini ise şöyle kaydetti:
"25 Kasım 2009'da yapılan eyleme katılmaları nedeniyle birçok üyemiz hakkında disiplin soruşturması açılmış ve bir gün mazeretsiz olarak göreve gelmedikleri suçlamasıyla savunmaları istenmiş ve soruşturma sonucunda üyelerimizin büyük çoğunluğuyla ilgili Danıştay ve AİHM kararları doğrultusunda işlem yapılmasına gerek olmadığı ve sendikal bir hak olduğu belirtilerek mazeretli sayılmaları yönünde karar verilirken bir kısım üyelerimize ise disiplin cezaları verilmiştir. Bu cezalardan aylıktan kesme gibi, iç hukukta yargı yolu tanınmış olanlara karşı sendikamız üyeleri adına idari yargı yoluna başvurmuştur. Söz konusu cezalardan 657 Sayılı yasa kapsamında verilen uyarma ve kınama cezaları içinse bir üst disiplin amirine itiraz edilmiş, büyük çoğunlukla söz konusu itirazların reddine karar verilmiştir."

Üç yüzü aşkın Eğitim Sen üyesi için iç hukukta bir yargı yolu olmadığını belirten Bozgeyik, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılmıştır. sendikamız adına yaptığımız başvuruda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ihlal, tazminat ve başvuru masrafları ile avukatlık ücretine karar vermesi talep edilmiştir" dedi.



ANKA