12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandıkları davaya Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşmaya sanıklar dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya telekonferans yöntemi ile katıldı.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMUŞTU

Mahkeme savcının esas hakkında mütalaasını vermesi için duruşmayı ertelemişti. Mahkeme heyeti MİT’e yazılacak müzakere ile 12 Eylül’e giden süreçte hazırlanan Bayrak Harekât Direktifi'nde , ‘Sivil İşler Koordinasyon Grubu’ şeklinde bir grubun görev aldığının belirtildiğini ve bu belgede görev alan sivil unsurlar hakkında bilgi ve belgelerin gönderilmesini istemişti. Mahkeme heyeti ayrıca Bayrak Harekât Planı’ndaki ‘Sivil İşler Koordinasyon Grubu’ tespitini ve haklarında soruşturma açılması için başsavcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

DARBEYE TEŞEBBÜS

Duruşmada mütaalasını okuyan savcı Evren ve Şahinkaya hakkında darbeye teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış  müebbet hapis istedi. Evren ve Şahinkaya'nın TSK'dan çıkarılmaları da talep edildi.

12 Eylül Davası'nda esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Selçuk Kocaman, sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın, TCK'nın "Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmalarını istedi.

Kocaman, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Kocaman, sanıkların, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 146. maddesi uyarınca cezalandırılmalarını talep etti.

Maddede, "Türkiye Cumhuriyeti Teşkilatı Esasiye Kanunu'nun tamamını veya bir kısmını tağyir ve tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül etmiş olan Büyük Millet Meclisini iskata veya vazifesini yapmaktan men'e cebren teşebbüs edenler, ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasına çarptırılır" ifadesi yer alıyor.

Ankara GATA'daki Evren ile İstanbul GATA'daki Şahinkaya, savcının görüşünü duruşma salonu ile bulundukları yerler arasında kurulan sesli ve görüntülü sistem üzerinden izledi.

Savcının görüşünü açıklamasının ardından duruşmaya 13.30'a kadar ara verildi.

MİT: BİLGİ VE BELGEYE RASTLANMADI

12 Eylül askeri darbesine ilişkin davada mahkeme heyetinin daha önce Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan (MİT) istediği bilgiye yanıt geldi. MİT, talebe ilişkin yapılan araştırma neticesinde bir bilgi ve belge rastlanmadığını bildirdi.

12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandıkları davaya Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Mahkeme heyetinin MİT’ten yazılı müzakere ile 12 Eylül’e giden süreçte hazırlanan Bayrak Harekât Direktifi'nde, ‘Sivil İşler Koordinasyon Grubu’ şeklinde bir grubun görev aldığının belirtildiğini ve bu belgede görev alan sivil unsurlar hakkında bilgi ve belgelerin gönderilmesini istemişti. Bu talebe MİT’ten yanıt geldi. MİT, talebe ilişkin yapılan araştırma neticesinde bir bilgi ve belge rastlanmadığını bildirdi.

SON SAVUNMALARINI YAPACAKLAR

Duruşmada, mütalaasını veren Cumhuriyet Savcısı Selçuk Kocaman, her iki sanık hakkında “Türkiye Cumhuriyeti’nin Anayasa ile teşekkül etmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek” suçundan, Türk Ceza Kanunu’nun 146 ile 80 maddeleri uyarınca “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına” çarptırılmalarını talep etti. Evren ve Şahinkaya’nın son savunmalarını hazırlamaları için duruşma 27 Aralık'a ertelendi.