Bu kapsamda darbe öncesi ve sonrası terör örgütünün tüm faaliyetlerine ilişkin açılan dava sayısı toplamda 900’e ulaştı. Söz konusu çalışmalar kapsamında aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile üst düzey yöneticileri, üyeleri ile terör örgütüyle irtibatlı kişiler hakkında soruşturma yürütülen isimlerden 1936’sı adalet önünde hesap vermek yerine kaçma yolunu tercih etti. 

Başta Avrupa ülkeleri ve ABD olmak üzere farklı ülkelere kaçan firariler hakkında ilgili savcılıklarca yakalama ve tutuklama kararı çıkarıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmalarda, 1601 kişi ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ ve ‘silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek’ suçundan, 116 kişi ise 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma ve davalarda firari olarak aranıyor. 

Buna göre terör örgütü elebaşı Gülen ile kamuoyunun yakından tanıdığı Emrullah Uslu, Ekrem Dumanlı, Tuncay Opçin, ‘Fuatavni’ adlı Twitter hesabının kurucusu Said Sefa, ile eski futbolcular Hakan Şükür, Arif Erdem ile darbe girişiminde aktif rol alan eski komutanların da aralarında bulunduğu bini aşkın kişi, firari konumunda bulunuyor.