70 gazetecinin cezaevinde bulunduğu, yüzlerce gazetecinin yargılandığı Türkiye'de, yargının, bir ilke imza atarak, kamu görevlileri ya da avukatlar gibi kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerine bağlı çalışanlara uygulanan "idari tedbir" cezasının bir gazeteciye de uyguladığı karara itiraz edildi.
Kırşehir 2. Asliye Ceza Mahkemesi, basın yoluyla hakaret suçunu işlediği gerekçesiyle 7 bin 500 TL adli para cezasına mahkum ettiği gazeteciye, 375 gün meslekten men cezası verildiği kararda son sözü Yargıtay söyleyecek. Türkiye'nin gündeminde günlerdir gazeteciler, yazarlar, hukukçular ve çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından tartışılan karara Karakaya itiraz etti. Temyiz dilekçesinde, Kırşehir 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin "meslekten men" kararı vermesine dayanak oluşturduğu Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesine atıfta bulunuldu. Temyiz dilekçesinde, söz konusu madde hükümlerinden bir gazeteciye ceza verilemeyeceğine dikkat çekilen kararda, hükmün memur veya kamu kurumu çalışanı için geçerli olabileceği belirtildi. Karakaya'nın bugüne kadar herhangi bir haber nedeniyle ceza almadığının ifade edildiği temyiz dilekçesinde, Kırşehir 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen "375 günlük meslekten men' kararın yeniden incelenmesi talep edildi.

-KIRŞEHİR POSTASI: "HAKLIYIZ KAZANACAĞIZ!"-

Haftalık Kırşehir Postası gazetesinin sahibi ve yazıişleri müdürü Havva Karakaya hakkında verilen kararın ardından gazete "kara"rdı. Gazete'nin 99. sayısı "Haklıyız Kazanacağız!" başlığında ve siyah olarak yayınlandı.

-HAKARET SUÇLAMASINA MEN KARARI-

Gazetesinin sahibi ve yazıişleri müdürü Karakaya, yazdığı bir haber nedeniyle yargılandığı Kırşehir 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından hakaret suçlamasıyla 7 bin 500 lira para ve 375 gün süreyle 'meslekten men' cezasına çarptırılmıştı.
Kırşehir 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi bu cezayı, gazetecinin de kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu mensubu olduğu görüşüne dayanarak verdiği kararın gerekçesinde, "Basın özgürlüğünün kullanılması ancak demokratik bir toplumun gereklerine uygun olarak başkalarının şöhret ve haklarını, toplum sağlığının ve ahlakının, milli güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği ve toprak bütünlüğünün korunması, devlet sırlarının açıklanmasının veya suç işlenmesinin önlenmesi yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması amacıyla sınırlandırılmıştır. Gazeteci haber yaptığında bu sınırlamaları dikkate almak zorundadır. TCK'nın 53. maddesi 1. fıkrada sayılan kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir mesleği icra eden sanık tarafından eylemin gerçekleştirilmesi ve netice olarak para cezası verilmesi nedeniyle TCK'nın 53/5. fıkra gereğince hak ve yetkinin kötüye kullanılması nedeniyle suçun işlenilmesinden dolayı taktiren hükümde belirtilen gün sayılı olan 375 gün sanığın gazetecilik mesleğini yapmaktan yasaklanmasına karar verilmiştir" ifadeleri yer almıştı.


Anka