Mahkeme, ''Evren ve Şahinkaya'nın bulundukları illerdeki en yakın üniversite hastanelerine sevk edilmelerinin sağlanmasına, Adli Tıp Kurumu'nun daha önceki yazıları doğrultusunda ve ilgili sağlık kurulunca gerekli görülen tetkik ve raporların aldırılmasının ardından üniversite hastanesinin sağlık kurullarınca bu tetkik ve raporların incelenmesine, gerektiğinde doktor ve sağlık ekipmanıyla mahkemeye gelerek-getirtilerek ifade vermeleri durumunda sağlıkları yönünden hayati tehlikeyle sonuçlanacak bir durum oluşup oluşmayacağı konusunda rapor istenmesine'' karar verdi.

Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, ara verilmeden önce, Adli Tıp Kurumu'nun verdiği rapora göre sanıkların ifadelerinin sesli ve görüntülü iletişim teknolojisiyle alınmasını talep etmişti.

Mahkeme ziyaret defterlerini istedi

12 Eylül davasını gören Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın görev yaptığı Genelkurmay Başkanlığı'ndaki 12 Eylül 1980 ve öncesindeki dönemlere ait ziyaret defterinin aslının ve onaylı suretinin istenmesine karar verdi.

Mahkeme, daha önce reddedilen Hak ve Özgürlükler Partisi'nin müdahil olma talebiyle ilgili kararda, değişiklik yapılmasına yer olmadığına karar verdi.

Türk Eğitim-Sen'in müdahillik talebinin reddine karar veren mahkeme, Yeni Asya gazetesi ile ilgili gazete sahibi Mehmet Kutlular'ın müdahillik talebini ise kabul etti.

Mahkeme, İslam Kepenek ile 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında gözaltındayken ölen Mustafa Asım Hayrullahoğlu'nun eşi Fatma Aynur Hayrullahoğlu ve TBMM kararı olmaksızın idam edilen Erdoğan Yazgan'ın kardeşi Sabire Yazgan Serin'in müdahillik talebinin kabulünü kararlaştırdı.

Koşulları taşımayan ve gerekli belgeleri sunmayan kişilerin müdahillik taleplerini reddeden mahkeme, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün mağduriyetinin mahkeme kararına dayanması, bu nedenle uyarlama ve iadeimuhakeme talebinde bulunmakta serbest olması nedeniyle müdahillik talebinin reddine karar verdi.

Duruşmadan ayrılan avukat Osman Başer'in talepleri konusunda karar verilmesine yer olmadığına hükmeden mahkeme, müdahilliklerine karar verilen gerçek ve tüzel kişiliklerin vekillerinin davaya müdahil vekil olarak kabulünü kararlaştırdı.

-Mal varlıklarının araştırılması-

Mahkeme, yazılacak müzekkere ile Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın görev yaptığı Genelkurmay Başkanlığı'ndaki 12 Eylül 1980 ve öncesindeki dönemlere ait ziyaret defterinin aslının ve onaylı suretinin istenmesini, sanıkların mal varlıklarının araştırılması için Mali Suçları Araştırma Kurulu'na (MASAK) yazılan müzekkerinin cevabının beklenmesini kararlaştırdı.

Tevsi tahkikat ile ilgili taleplerin sanık savunmalarının alınmasından sonra karar bağlanmasına karar veren mahkeme, 12 Eylül 1980 darbesine katıldığı iddia edilen diğer kişilerle ilgili yürütülen soruşturma dosyasının akıbetinin sorulması için Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasını kararlaştırdı.

Bu arada, davanın görüldüğü Ankara Adliyesi önünde toplanan bazı parti ve sivil toplum örgütü üyeleri, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın mahkemede hazır bulundurulmamasını protesto etti.

''Kenan Evren gelecek, hesap verecek'', ''12 Eylül davasının tüm sorumluları sanık sandalyesine'' yazılı dövizleri taşıyan ve adliye önünü darbe mağdurlarının fotoğraflarını bırakan grup, duruşmanın sona ermesinin ardından dağıldı.

AA