Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Kırıkkale F Tipi Cezaevinden getirilen tutuklu sanık İlk ile avukatı Fatma Yücel katıldı. İlk, sorgusunda, suçlamaları kabul etmedi ve "Üzerime iftira atılmış" dedi.

Daha önce teröristlerin birkaç kez önünü kestiğini, bunu Jandarmaya bildirdiğini anlatan İlk, olayla ilgili olarak hiç kimseye yardım etmediğini söyledi.

Mahkeme Başkanı Erol Tatar, İlk'e tutuklanmasından sonra Tokat'taki cezaevinde birlikte kaldığı Enver Bilen adlı tanığın ifadelerini sordu.

Tatar, "Enver Bilen, onun PKK'lı olduğunu zannederek, teröristlere yardım ettiğini, hatta kayadan düşerek yaralanan teröristi tedavi ettirdiğini, sonradan Bilen'in PKK'lı olmadığını anlayınca, anlattıklarından kimseye bahsetmemesi için para teklif ettiğini söylemiş" diye konuştu.

Bunun üzerine İlk, Bilen'i ilk kez cezaevinde gördüğünü ve ifadesinde söylediği türden bir şey anlatmadığını kaydederek, "Yalan, iftira. Hiçbir şey anlatmadım" dedi.

Bilen'in kendisine Alman vatandaşı olduğunu söylediğini ve kimliğini gösterdiğini ifade eden İlk, "Bana, yakında cezaevinden çıkacağını ve bin TL karşılığında oğlumu da Almanya'ya götürebileceğini, işe yerleştirebileceğini söyledi. Ben de oğluma telefon açarak, bir arkadaşıma olan borcumdan ötürü, verdiğim hesaba bin TL yatırmasını istedim" diye konuştu.

İlk, "Neden Almanya işinden oğluna bahsetmedin?" sorusuna ise, "Enver Bilen, telefonların dinlendiğini söyledi ve 'sanayideki birine borçluyum' dersin, dedi. Ben de dediği gibi yaptım ve Almanya işinden bahsetmedim" ifadelerini kullandı.

Bazı soruları yanıtlayan İlk, bulunduğu koğuşa bölücü terör örgütüne üye oldukları gerekçesiyle 6 üniversite öğrencisinin konulduğunu, gazetede kendisiyle ilgili haberleri gören öğrencilerin, "Sen Jitem'densin. Bu koğuşta kalamazsın. Gitmezsen seni öldürürüz" dediklerini anlattı. İlk, açlık grevi yapan öğrencilerin, kendisine de yemek vermeyerek, koğuştan ayrılmasını sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.

Avukatı Yücel ise 7 askerin şehit düşmesinden bütün ülkenin mağdur olduğunu, ancak müvekkilinin ayrıca mağduriyet yaşadığını ifade ederek, "Anlaşılan günah keçisi gerekiyordu, müvekkilim bulundu. Müvekkilimin, atılı suçları işlediği konusunda en ufak kuşkum olsaydı, bu davayı almazdım. Müvekkilimin, askerleri şehit düşürenlerle etnik ve ideolojik olarak herhangi bir yakınlığı yok. 47 yıldır o köyde yaşıyor. Atılı eylemleri yaptığı kanıtlanamıyor ama müvekkilimden masum olduğunu kanıtlaması isteniyor" dedi.

Mahkeme, Cumhuriyet savcısının da talebiyle halen Tokat T Tipi Cezaevinde bulunan Enver Bilen ile diğer bazı kişilerin tanık olarak dinlenmesine ve İlk'in tutukluluğunun devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

Bilen'in, Tokat'ın Reşadiye İlçesinde 7 Aralık 2009'da 7 askerin şehit edildiği terör saldırısıyla ilgili olarak, "adam öldürmeye iştirak" ve "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçlamalarından 8 kez "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına" çarptırılması isteniyor.



Cnn Türk