Kurul, bu kez Adli Yargı Yaz Kararnamesi'ni beklemeden mahkeme başkanı ve üç üyesi bulunan ve üye eksiği bulunmayan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Ekinci'yi atadı.

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Şemdinli'de Umut Kitap Evi'nin bombalanması ve bir kişinin ölümünden sorumlu tutulan 2 askeri, ayrı ayrı 39,5 yıl ağır hapis cezasıyla cezalandırmıştı. Ancak Yargıtay 9. Ceza Dairesi, sanıkların asker olduğu gerekçesiyle dosyanın askerî mahkemeye gönderilmesini isteyerek, mahkumiyet kararını bozmuştu. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ise eski kararında direnmiş ve dosyayı askerî mahkemeye göndermemişti. Bunun üzerine HSYK, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi heyetini farklı illere atamış ve başkan İlhan Kaya'nın yerine Ayvalık hâkimi Mehmet Ekinci'yi görevlendirmişti. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı olan Ekinci'nin ilk icraatı da Şemdinli davasını askerî mahkemeye göndermek olmuştu.

Eylül 2007'de gerçekleşen bu olaydan sonra Mehmet Ekinci, bu kez sanıkların tamamına yakınının asker olduğu Poyrazköy cephaneliği davasıyla ilgili gündeme geldi. Beşiktaş'taki özel yetkili mahkemede görevine başlayan ve üye Hâkim Oktay Kuban'la aynı odayı paylaşan Hâkim Mehmet Ekinci, İstanbul'a atanmayı kendisinin istediğini söyledi. HSYK'nın atama için temmuz ayındaki kararnameyi beklemediğini, ara bir kararla atama yaptığını belirten Ekinci, asil olarak atandığını, duruşmalara çıkacağını açıkladı.

Öte yandan 14 Temmuz'da yapılacak ve üç gün sürecek olan Poyrazköy cephaneliği davasına mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu ile iki üye Mehmet Karababa ve Mehmet Erdoğan çıkacaktı. Başkan Yılmazabdurrahmanoğlu kalp krizi geçirince onun yerine üye Hâkim Oktay Kuban'ın başkanlık yapması gündemde. Kuban'ın heyeti nasıl oluşturacağı ise belli değil.

ASKERİ MAHKEME TALEBİ EN BAŞTA REDDEDİLMİŞTİ

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeni hakim atanması sanık avukatlarını da harekete geçirdi. Poyrazköy cephaneliği, amirallere suikast ve Kafes Operasyonu eylem planı davalarının 12 sanık avukatı, 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne bir dilekçe sundu. Dilekçede Poyrazköy cephaneliği, amirallere suikast ve Kafes iddianamelerinin kabulünde ve her davanın ilk duruşmasında reddedilen 'askeri mahkemeye gönderilmesi' talebi yinelendi ve yargılamaya yetkili ve görevli yargı mercinin belirlenmesi için dosyanın Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gönderilmesi istendi. Mahkemenin daha önce 'askeri yargıya gönderilmesi' yönündeki talebi reddettiğinin anlatıldığı dilekçede, sanıkların iddianameye göre, örgütü TSK içinde kurdukları ve eylemlerin askeri görevleri sırasında gerçekleştirildiği ifade edildi. Dilekçede, "Bir suçta sanık asker ve suçu işlerken askeri mahalleri kullandıkları, askeri görev gereklerini, askeri malzemeyi kullanıp suça yönelik eylemlerinin gerçekleştirilmesi için yaptığı örgütlenme ve planlarda açık olarak askerî rütbeleri kullanıp askeri bir hiyerarşi içerisinde, askeri bir yapılanma kullanıyorlarsa, bu suç terör örgütü üyeliği suçu da olsa askeri mahkemenin görevi alanına girer." denildi.  Zaman