Siirt'in Eruh ilçesine bağlı Yanılmaz köyünde yaklaşık 3 yıl önce 2 PKK 'lının bulunduğu ihbarını alan güvenlik güçleri operasyon düzenledi. Çıkan çatışmada PKK'lılar öldürüldü. PKK'lıların yerini bildiren Abdullah Öztürk'e, Eruh Mal Müdürlüğü para ödülü verdi. Ancak örtülü ödenekten gizlice verilmesi gereken para, Ziraat Bankası Şubesi'nce Öztürk'e "ödül parası" olarak ödendi. Sabah'ın haberine göre açıktan ödeme nedeniyle 2 PKK'lının Öztürk'ün ihbarıyla öldürüldüğü bilgisi kısa sürede örgüte ulaştı. Örgütün tehdit ettiği Öztürk ailesiyle Gaziantep'e kaçtı.

KÖYE DÖNÜNCE İNFAZ EDİLDİ

Öztürk, 2011 Ramazan Bayramı'nda ailesini görmek için köyüne gitti. 19 Eylül günü, silahlı iki PKK'lı tarafından kurşun yağmuruna tutularak öldürüldü. Öztürk'ün eşi ve çocukları, güvenlik güçlerine haber elamanı olarak bilgi veren Öztürk'ün can güvenliğini sağlamadığı, koruma kanununun ilgili maddelerinin yerine getirilmediği gerekçesiyle Batman İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Aile, devletin ajanını seçme ve denetlemede yetersiz kaldığını, ajanlarını eğitmediğini, önlem almadığını ileri sürdü. Başvuruda Öztürk'ün en küçüğü 4 aylık en büyüğü 15 yaşında olan 7 çocuk ile 28 yaşında dul kalan eşinin, telafisi güç mağduriyet yaşadığı savunuldu. İçişleri Bakanlığı ise savunmasında, Öztürk'ün kendi kusurundan dolayı öldürüldüğünü, ilçeye dönmesinin hata olduğunu belirterek davanın reddini istedi.

ÖNLEM ALMAK DEVLETİN GÖREVİ

Mahkeme savunmayı yeterli bulmayıp davayı kabul etti. Mahkeme Öztürk'ün ihbar etmemiş olsaydı PKK'nın ölüm listesine girmemiş olacağının altını çizdi. Yaşama karşı yönelmiş her türlü tehdidin gerçekleşmesini önlemek amacıyla somut önlemler almakla devletin yükümlü olduğunu belirten mahkeme toplam 297 bin lira maddi ve manevi tazminat verilmesine karar verdi.