Türkiye Barolar Birliği yönetimi (TBB), Uluslararası İnsan Hakları Sözleşmeleri'nin "yaşamak için değil, onurlu bir yaşam sürmek için gereksinim duyulduğunu" ifade ederek, "TBB olarak bu görevin bilincinde ve ayırtında olduğumuzun, insan hakları ihlalleriyle mücadelede kararlı olduğumuzun ülkemiz kamuoyu tarafından bilinmelidir" açıklamasına bulundu.

TBB'den, İnsan Hakları Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "Kategorik hukuk ilkeleri olarak hukuk felsefesinin merkezinde yer alan özgürlük, eşitlik ve adalet gibi ahlaki değerden türeyen İnsan Hakları, diğer bütün hak iddialarına göre ahlaki öncelik taşır" denildi.

İnsan haklarının en geniş anlamda "siyasal meşruluğun da ölçütü" olduğu ifade edilen açıklamada "İnsan Hakları her insanın sadece insan olması nedeniyle sahip olduğu özgürlük ve eşitlik değerlerinin başkalarınca tanınmasını ve her türden dış saldırıya karşı korunmasının gerektiren en üstün ahlaki taleptir ve bu yönüyle diğer bütün ahlaki, hukuki ve siyasal taleplerden önce gelir" ifadesine yer verildi.

Uluslararası İnsan Hakları Sözleşmeleri'nin "yaşamak için değil, onurlu bir yaşam sürmek için gereksinim duyulduğu" ifade edilen açıklama şöyle:

"Sözleşmelerde de vurgulandığı üzere, "insanın, insan olarak özündeki onurdan kaynaklanır. İnsan hakları, sadece hayalleri, emelleri, önerileri, talepleri, övgüye değer düşünceleri değil, hakara dayanan toplumsal değişim taleplerini de ifade etmekle, bu talepleri kendi siyasal iktidarlarımız başta olmak üzere uluslararası topluma yöneltmemiz ve bu suretle insan hakları standartlarının egemen olduğu bir dünyanın gerçekleşmesinde hep birlikte katkıda bulunmamız gerekir. TBB olarak bu görevin bilincinde ve ayırtında olduğumuzun, insan hakları ihlalleriyle mücadelede kararlı olduğumuzun ülkemiz kamuoyu tarafından bilinmesini isteriz."(ANKA)
(EÖ/ÖMR)