Çukurova Üniversitesi (ÇOÜ) Balcalı Devlet Hastanesi’nde iki yıllık sendikal mücadele sonrası asıl kadroya geçmeye hak kazanan 1200 işçi, taşeron alımı için ihale yapılacağını duyunca protesto amacıyla üniversiteye geldi. İddianameye bakılırsa, ihalenin yapıldığı salona uzanan koridoru kapatan işçiler kapıları tutarak bazı şirket temsilcilerinin içeriye girmesine engel olup “Kardeş, ekmeğimizle oynamayın!” diye bağırdı. 

Fakat eylemin faturası ağır oldu. Biri, sendika başkanı olmak üzere 15 işçiye ‘ihaleye fesat karıştırmak’tan 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Adana Çukurova Üniversitesi’ne (ÇOÜ) bağlı Balcalı Devlet Hastanesi’nde taşeron çalışan 1200 işçi iki yıl önce Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası’na (Dev-Sağlık-İş) katılıp kadrolu olma mücadelesi başlattı. 

KADROYU KAZANDILAR AMA
Çalışma Bakanlığı da sendikanın şikayeti üzerine, ÇOÜ ile taşeron şirket arasında muvazaalı (danışıklı) sözleşme imzalandığını saptadı.
Ve 13 Ocak 2010’da, tüm işçilerin asıl işverene bağlı sayılması gerektiği kararlaştırıldı. Böylece 1200 işçi kadro statüsüne alındı. Ancak ÇOÜ, iddiaya göre 14 Haziran 2010’da, 90 hemşire ve 60 hastabakıcı olmak üzere 150 taşeron çalışan için yeni bir ihale açtı. İşçiler de bunu öğrenince ihalenin yapıldığı Balcalı Hastanesi Yanık Ünitesi’ne gitti. 

Savcı Abdurrahman Doğan’ın hazırladığı iddianameye göre, o gün biri kadın 14 işçi, ihale salonu koridorunun başındaki kapıyı kapatıp kimi komisyon üyeleri ile teklif vermeyi düşünen bazı şirket yetkililerinin içeriye girmesine engel oldu. 

‘KARDEŞ EKMEĞİMLE OYNAMA' 
Kapıyı kapatan 15 işçi, bir yandan, “Taşeron firma istemiyoruz, sağlık işi devletin işi, bu ihale yapılmayacak, kimse dosya veremeyecek, taşeron firma altında çalışmayacağız” diye slogan attı. İhaleye girmek isteyenlere de “Kardeş bizim ekmeğimizle oynama, bu ihaleye girme!” dedi ve ihale için gelenleri salona sokmadı. 

Dev-Sağlık-İş Şube Başkanı Mustafa Hotlar, alınan ifadesinde, Çalışma Bakanlığı’nın bu hastanede 1990 yılından beri danışıklı ihale düzenlendiği yönünde raporu bulunduğunu, o gün koridorda slogan atmadıklarını, kimsenin içeriye girmesine engel olmadıklarını söyledi. Savcı Doğan, 15 işçi hakkında TCK 235. maddesinde göre ‘ihaleye fesat karıştırmak’tan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtı.






Radikal