İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya müşteki Ahmet Koca, tutuksuz 11 sanık ve taraf avukatları katıldı. Savunmasını yapan polis memuru Adem Doğan, işkence suçlamasını kabul etmediğini belirterek, "Ben olay yerine gittiğimde Ahmet Koca'nın görevli polis memurlarına saldırdığını gördüm. Benim bir müdahalem olmamıştır. Suçsuzum beraatime karar verilmesini talep ediyorum" dedi.

"GÜÇ KULLANMA YETKİMİZİ KULLANDIK"


Sanık Muhammet Mustafa Gülcan da savunmasında "Olay tarihinden önce Gaziosmanpaşa'da bir meslektaşımız öldürülmüştü. Bu olayla ilgili olarak olay günü öncesinde amirlerimiz bir toplantı yaparak önce kendi can güvenliğimzi sağlayacak şekilde görev yapmamız konusunda uyarıda bulundu" dedi. Ahmet Koca'nın kullandığı aracı durdurduklarını ve kimlik sorduklarını belirten Gülcan, "Asteğmen olduğunu ve kimlik göstermeyeceğini söyledi. Bize küfürler etti ve saldırdı. Takviye ekip çağırdık. Takviye ekip geldikten sonra da saldırılarına ve küfürlere devam edince güç kullanma yetkimizi kullandık. Olay esnasında başka türlü etkisiz hale getiremediğmiz için biber gazını bizzat ben kullandım. Suçsuzum beraatime karar verilsin" dedi.

SANIKLAR İŞKENCE SUÇUNU KABUL ETMEDİ

Sanık polis memuru Atalay Erzurumlu ise, "Ahmet Koca'ya yetkimiz çerçevesinde etkisiz hale getirmek için güç kullandığımız doğrudur. Copla güç kullandım. Kimseye işkence yapmadım. Kemerle vurduğum iddia edilse de, kemeri kullanmak için palaska ve silahla birlikte kullanmak gerekir bu şekilde kullanmak durumunda da vurulan kişi bayılır. Suçsuzum" diye konuştu. Diğer sanık polis memuru Mustafa Altınok da, "Şahsın üzerinin aranmasını istediğimiz sırada şahıs küfürlü sözlerle bizlere saldırdı. Biz de yasal güç kullanma yetikimizi kullanarak kendisini etkisiz hale getirdik. Şahsı etkisiz hale getirirken benim şahsa karşı bir müdahalem olmamıştır. İşkence suçunu işlemedim, beraatime karar verilmesini talep ediyorum" dedi. Diğer sanıklar da savunmalarında suçlamaları kabul etmeyerek beraatlerine karar verilmesini talep etti.

"HAYVAN MUAMELESİ YAPTILAR"

Müşteki Ahmet Koca ise, bir yakınını hastaneye götürdükleri sırada polis aracının kendilerine doğru selektör yaptığını başka bir olay olduğunu düşünerek ara sokağa girmek istediği sırada polis aracının önünü kestiğini söyledi. Polislerin araçtan inmesini istediklerini söyleyen Koca, hastaneye gittiklerini ve asker olduğunu ifade ettiğini anlattı. Polislerin kendisiyle alaycı konuştuğunu öne süren Koca, telefonla evi aradığında annesinin çıktığını Türkçe bilmediği içinde Kürtçe konuştuğunu kaydetti. Polislerden birinin 'Sen teröristsin' diyerek tokat attığını iddia eden Koca, takviye ekiplerin de geldiğini söyledi. Biber gazıyla müdahale ederek kendisini kelepçelediklerini ifade eden Koca kendisinin kimseye küfür ve hakaret etmediğini anlattı. Polis aracında bir süre gezdirildiğini belirten Koca bu süre içerisinde de darp edildiğini öne sürdü. Araç içerisindeyken gazın ve darp edilmesinin verdiği etkiyle kaçmaya çalıştığını belirten Koca bu sırada polise kafa attığı iddiasını da kabul etmedi. Araçtayken kafasının demirlere de çarptığını anlatan Koca, yakaladıklarında da yine kendisini polislerin darp ettiğini öne sürdü. Şehremini Polis Merkezi'ne götürüldüğünü ifade eden Koca, kendisine hayvan muamelesi yapıldığını savundu. Ahmet Koca'nın avukatı Efkan Bolaç da müvekkilinin kötü muameleye maruz kaldığını belirterek Polis Merkezi'ndeki görevli amirler hakkında da işlem yapılması gerektiğini ifade etti.

DAVALAR BİRLEŞTİ

İfadelerin alınmasının ardından mahkeme, ara kararını açıkladı. Mahkeme Ahmet Koca'nın polise direnme suçundan İstanbul 30. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 5 polisin şikayetinin ardından açılan davanın aralarında fiili ve hukuki irtibat olduğu gerekçesiyle kendi mahkemelerindeki dava birleştirilmesine hükmetti. Olay sırasında Koca'nın kullandığı araçta bulunan akrabalarının tanık olarak ifadelerinin alınması için zorla getirilmelerine karar veren heyet duruşmayı erteledi.

12 YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENİYOR


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, 11 polisin ‘işkence yapma’ suçundan 3 ile 12’şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.