Engin, Yenibosna'da bulunan İstanbul Bölge İdare Mahkemesine gelerek bugün İSKİ'nin uygulamaya başladığı ön ödemeli sayaç siteminin iptali için dava açtı. Mahkeme çıkışında gazetecilere açıklamada bulunan Engin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ Genel Müdürlüğü'nün 24 Haziran 1999 tarih ve 1999/558 sayılı kararla uygulamaya konulan "Ön Ödemeli Kartlı Sayaç" uygulamasının zorunlu kılındığını söyledi. Engin, bu nedenle İstanbul da on binlerce su saatinin değiştirilerek tüketici yurttaşların mağduriyetine neden olunduğunu savundu.

Konuya ilişkin 3516 Sayılı kanun'da bu yönde bir düzenleme olmamasına karşın mekanik su sayaçlarının yerine ön ödemeli kartlı su sayacı takılmasının zorunlu hale getirildiğini söyleyen Engin, "Temel kamu hizmetini peşin ödemeye bağlamışlardır" dedi.

Tüketici yurttaşın kullanmadığı suyunun parasını önceden ödemeye mahkum edildiğini savunan Engin, "Bu uygulama, Anayasal ve yasal kamu hizmeti anlayışına uymayan, ticari niteliği ağır basan yeni bir ilişki biçimi oluşturulmak istendiğini açıkça ortaya koymaktadır" dedi.

-UYGULAMA ANKARA'DA İPTAL EDİLDİ-

Ön ödemeli kartlı sayaç takılmasının dayatılması sonucunda, kamu yararı açısından kullanılacak bir yetkinin kötüye kullanılması sonucunu doğurduğunu iddia eden Engin, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin aynı konudaki idari işleminin, Ankara 5. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğin hatırlattı. Engin, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Tüketici Örgütleri Federasyonu olarak, bir kez daha haksızlığa karşı tüketici yurttaşın hakkını ve haklılığını, hukuksuzluğa karşı hukuku savunarak, ön ödemeli kartlı sayaç işleminin yürütmesinin durdurulması, işlemin iptali ile tüketici yurttaşın onayı dışında dayatmayla değiştirilen tüm ön ödemeli su sayaçların eski hale getirilmesi talebiyle İstanbul İdare mahkemesinde dava açtık."

ANKA